Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

1000 Toetanchamonreplica's naar Amsterdam

Home

© anp

De tijd van de jonge Egyptische farao Toetanchamon herleeft vanaf donderdag in Amsterdam. In de tentoonstellingsruimte Amsterdam EXPO aan de Zuidas krijgen bezoekers een beeld van zijn grafkamers en zijn schatten, zoals juwelen, amuletten, wapens, een gouden strijdwagen en het beroemde dodenmasker.

Voor de tentoonstelling heeft geen enkel origineel object Egypte te verlaten. Amsterdam EXPO is gevuld met ruim 1000 replica's van voorwerpen uit de graftombe van Toetanchamon. Vaklieden in Caïro hebben 5 jaar gewerkt om de replica's, op schaal en tot in detail, te vervaardigen voor het Duitse entertainmentbedrijf Semmel Concerts. Die reist er nu internationaal mee rond.

Onbetaalbaar
Alleen voor het materiaal is van de originelen afgeweken. 'Als we echt goud zouden moeten gebruiken, zou de expositie onbetaalbaar worden', aldus een woordvoerster. 'Alleen het dodenmasker is al 11 kilo goud. Er is bladgoud of klatergoud gebruikt om het zoveel mogelijk na te maken.'

De originele voorwerpen verlaten Egypte vrijwel nooit. De schatten bevinden zich vooral in het Egyptisch Museum in Caïro en zijn volgens de organisatie te kwetsbaar om ze te transporteren. Maar is er ook een andere reden: geld. 'De Egyptenaren zijn altijd bereid iets op te sturen, als je er maar miljoenen voor uittrekt', zegt Maarten Raven, Egypte-conservator van het Rijksmuseum van Oudheden. 'De echte voorwerpen zijn daarom alleen soms in topmusea te bewonderen.'

Liefdeloos
Met het tonen van replica's is niks mis, stelt Raven. 'Om kunstschatten te beschermen of om te gebruiken in het onderwijs.' Ook om een verhaal compleet te maken, hebben kopieën volgens de conservator een meerwaarde. 'Je ziet de onderwerpen bij elkaar. In het museum in Caïro liggen de kunstschatten liefdeloos in vitrines, in slecht licht.'

Zonder replica's is het niet mogelijk het verhaal te vertellen van de vondst van het beroemde koningsgraf 90 jaar geleden, stelt egyptoloog Ingrid Blom-Böer, die verbonden is aan de expositie. 'Alleen met replica's kun je laten zien hoe archeologen de tombe ontdekten. Van de echte voorwerpen in Egypte ligt een groot deel in het magazijn.' Door Toetanchamon als een show te presenteren, denkt ze ook mensen te trekken die niet zo snel naar een museum gaan.

Hoge opkomst
Voor bezoekers lijkt het niet uit te maken dat ze te maken hebben met kopieën. De expositie is de afgelopen 4 jaar langs diverse steden gereisd en heeft daar in totaal al 3 miljoen bezoekers getrokken. Ook in Amsterdam wordt op een hoge opkomst gerekend.

Deel dit artikel