Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

10 miljoen keer hogere straling in reactor 2

Home

TOKIO - De straling in reactor 2 van kerncentrale Fukushima I is tien miljoen keer zo hoog als normaal. Dat bleek zondag uit metingen in het water in het turbinegebouw van de reactor. Exploitant Tepco heeft alle werknemers uit reactor 2 geëvacueerd. Dat berichtte het Japanse persbureau Jiji.

Er zijn cesium en andere radioactieve stoffen aangetroffen. Dit duidt erop dat de brandstofstaven zijn beschadigd, aldus een woordvoerder van Tepco. In een plas water werd 1000 millisievert per uur gemeten, wat tien miljoen keer hoger is dan gebruikelijk. De veiligheidslimiet ligt op 150 millisievert per inzet.

Zaterdag werd al een tienduizend keer hogere dosis radioactiviteit dan toegestaan aangetroffen in het water van reactor 3. Twee werknemers bij wie het water in de schoenen liep zijn met brandwonden opgenomen in een speciale kliniek.

De kerncentrale kwam door de aardbeving en de tsunami op 11 maart zonder stroom te zitten. De toestand in de centrale is sindsdien niet meer onder controle. (ANP)

Lees verder na de advertentie
EPA

Deel dit artikel