Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘Zolang Trump meer geeft om de wapenlobby dan om zijn eigen burgers, volgen er meer schietpartijen’

Home

Romana Abels

Omstanders huilen terwijl het lichaam van de doodgeschoten politieman Ron Helus vervoerd wordt. De agent zou volgend jaar met pensioen gaan. © AP

Opnieuw was er donderdag een schietpartij in de VS. In een bar waar een feest bezig was, werden jongeren het slachtoffer.

De Democratische senator Dianne Feinstein van Californië wilde al strengere wapenwetten, maar nu donderdag opnieuw iemand zomaar het vuur opende op een bar in de Californische plaats Thousand Oaks, wil ze dat helemaal. “Vandaag voegen we Thousand Oaks toe aan de almaar groeiende lijst van gemeenschappen die te lijden hebben onder grootschalige schietpartijen”, zei Feinstein. “Het enige wat al deze plekken gemeen hebben is de eenvoudige toegang tot wapens.”

Lees verder na de advertentie

Dit keer was het een 29-jarige veteraan die zich, bewapend met een hele hoop munitie, al schietend toegang verschafte tot de Borderline, een bar op ongeveer 50 kilometer ten westen van Los Angeles.

De schutter had op sociale media gezegd dat hij in Afghanistan had gediend

Daar was een countryfeest voor studenten aan de gang. Tientallen jongeren waren aan het linedancen, met cowboylaarzen aan, toen ze opeens knallen hoorden. “Hij schoot op alles, zelfs op de speakers”, vertelden overlevenden de toegesnelde televisieploegen. In grote paniek probeerden de aanwezigen zich achter en onder objecten te verbergen: in de kruipruimte, op zolder en in de toiletten, maar niet iedereen kon zichzelf in veiligheid brengen.

Zeker twaalf mensen kwamen om, waaronder de eerste agent die ter plaatse arriveerde, sergeant Ron Helus, een man die over een jaar met pensioen zou gaan. Ook de schutter heeft het niet overleefd. Waarschijnlijk pleegde hij zelfmoord. Ook raakten zeker twaalf mensen gewond, maar de meesten van hen konden meteen donderdag alweer naar huis.

Vreemd gedrag

De schutter, Ian David Long, had op sociale media gezegd dat hij in het leger had gediend en uitgezonden was geweest naar Afghanistan. Hij was daarna naar Californië verhuisd om sportarts te worden. Of dat is gelukt, was donderdag nog niet duidelijk.

Wel werd al snel bekend dat de politie dit voorjaar al eens bij hem was langsgegaan toen hij enigszins vreemd gedrag vertoonde, maar dat een crisis-intervetieteam destijds had bepaald dat het niet vreemd genoeg was om hem tegen zijn zin mee te nemen.

Een buurman vertelde aan televisiezender CNN dat de moeder van de schutter daarna nog meermaals had geprobeerd hulp voor hem te organiseren, maar dat daarvan weinig was gelukt. Wat hem tot zijn daad bracht was niet meteen duidelijk.

President Donald Trump reageerde onmiddellijk op Twitter. Hij prees de moed van de politie en sprak zijn medeleven uit de met de slachtoffers en hun families.

Onze onmacht om in te grijpen bestaat uit lafhartigheid van epische proporties

Senator Feinstein

Soft targets

De schietpartij was de vierde aanval in twee weken op wat in Amerika een ‘soft target’ heet. ‘Soft targets’ zijn openbare plekken, waar mensen bijvoorbeeld iets gaan drinken, bij elkaar zijn, iets komen halen of brengen. Concertzalen, scholen, sportevenementen, bars.

In de afgelopen twee weken werden in de Verenigde Staten in totaal 27 mensen doodgeschoten op zo’n plek: twee op een parkeerplaats in Kentucky, elf mensen in een synagoge in Pittsburgh, twee in een yogastudio in Florida. En gisteren dus twaalf mensen in Thousand Oaks, Californië.

“Zonder strengere wetten hoeft een moordenaar met voorbedachten rade alleen maar in een oogwenk een wapen bemachtigen”, schreef senator Feinstein gisteren. En ze vervolgde: “Onze onmacht om in te grijpen bestaat uit lafhartigheid van epische proporties. President Trump moet zeggen: genoeg is genoeg. Maar zolang hij de wapenlobby meer vreest dan voor de levens van zijn eigen burgers, zullen we nog wel vaker een Thousand Oaks meemaken.”

Lees ook: Pittsburgh heeft geen behoefte aan Trump, maar hij wel aan Pittsburgh

De burgemeester van Pittsburgh en vertegenwoordigers van de synagoge waar vorige maand een schietpartij plaatsvond, vroegen Trump niet te komen. Hij had wat te winnen en ging toch.

Deel dit artikel

De schutter had op sociale media gezegd dat hij in Afghanistan had gediend

Onze onmacht om in te grijpen bestaat uit lafhartigheid van epische proporties

Senator Feinstein