Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Zestig jaar bevrijdingsdag' gehele dag op tv

Home

Vandaag doet de NOS van 10.00 tot 17.55 uur verslag van 60 jaar Bevrijdingsdag. Deze dagvullende uitzending onderstreept het bijzondere karakter van 60 jaar bevrijding van Nederland.

5 mei-lezing (10.00 uur, Nederland 2).

Prins Willem-Alexander verzorgt de 5 mei-lezing tijdens het ochtendprogramma van de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding, die dit jaar plaatsvindt in de provincie Noord-Brabant. Willem-Alexander volgt hiermee koningin Beatrix op, die in 1995 de eerste 5 mei-lezing hield, ter gelegenheid van de 50ste viering van de bevrijding.

Ontsteken Bevrijdingsvuur (12.30 uur, Nederland 2).

Om 12.30 uur ontsteekt premier Balkenende het bevrijdingsvuur op de Parade in Den Bosch. Dit is het startschot voor de diverse bevrijdingsfestivals in het land. Ook zal premier Balkenende een korte toespraak houden, waarna het bevrijdingsfestival in Den Bosch begint met een optreden van Ali B., diverse muziek- en kinderprogramma's en straattheater.

Documentaire 'In het vuur van de bevrijding' (13.45 uur, Nederland 2).

Van september 1944 tot mei 1945 waren de zuidelijke provincies deels bevrijd en verkeerden ze deels in een oorlogstoestand, afgesneden van de rest van Nederland. De documentaire 'In het vuur van de bevrijding' gaat over de ervaringen van de burgerbevolking in deze benauwde periode. In de film wordt een beeld geschetst van een bevrijding die gepaard ging met hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, angst en onzekerheid. In de documentaire wordt het eenzijdige beeld van de geallieerde bevrijders als helden genuanceerd. Zeven, nu nog levende ooggetuigen vertellen over deze periode, die tot op de dag van vandaag diepe sporen in hun leven heeft nagelaten. Hun verhalen worden afgewisseld met uniek archiefmateriaal.

Defilé Wageningen (16.05 uur, Nederland 2).

Dit jaar wordt voor de laatste keer het defilé in Wageningen afgenomen. Dit gebeurt door prins Willem-Alexander, die daarmee in de voetsporen treedt van zijn grootvader, prins Bernhard. Voordat het defilé begint, legt de prins een krans bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Voorafgaand aan dit live verslag wordt rond 15.20 uur de documentaire 'Het defilé van Michiel van Erp' uitgezonden.

Overig

Verspreid over de dag zijn zes bijzondere portretten te zien van mensen die in de oorlog in concentratiekampen hebben gezeten. Centraal staat de vraag hoe dat de invulling van hun leven na de oorlog heeft beïnvloed.

Concert op de Amstel (20.50 uur, Nederland 1).

Live verslag van het traditionele Concert op de Amstel. Met dit 5 mei-concert wordt de Nationale Viering van Bevrijdingsdag officieel afgesloten. Koningin Beatrix is ook dit jaar de hoofdgast. Voorafgaand aan het concert is er een uitgebreide samenvatting te zien van de viering van Bevrijdingsdag in het land (19.25-19.55 uur, Nederland 1)

Deel dit artikel