Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Winstbelasting omlaag'

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG – Om de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te verbeteren wil staatssecretaris Wijn (financiën) de vennootschapsbelasting verlagen van 34,5 procent naar 29 procent. Nederland heeft in Europa, op Duitsland en Italië na, het hoogste tarief voor deze belasting.

In Het Financieele Dagblad zei Wijn de belastingverlaging voor 2007 te willen invoeren. Voorwaarde daarbij is wel dat de herziening niet mag leiden tot minder overheidsinkomsten. Zijn voorstel zou de schatkist circa 2,7 miljard euro schelen. Die verlaging dient dus ergens anders gecompenseerd te worden.

,,Ik realiseer me terdege dat de financiering nog moet worden gevonden en dat zal nog een hele klus worden”, denkt Wijn. Hij verwacht dat een lagere vennootschapsbelasting de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven versterkt en ook nieuwe investeerders aantrekt.

Op de langere termijn wil de staatssecretaris streven naar een uniform Europees tarief van 20 procent. ,,Dat zou de bodem moeten worden”, vindt hij. Dit zou betekenen dat een aantal EU-landen hun tarieven zullen moeten verlagen en dat nieuwe leden zoals Polen en Slowakije maar ook Ierland de vennootschapsbelasting moeten verhogen.

MKB-Nederland vindt de door Wijn voorgestelde verlaging een stap in de goede richting. Maar de werkgeversorganisatie vreest dat Wijn een aantal aftrekposten gaat schrappen om de verlaging te financieren. ,,Dat zal de concurrentiepositie niet echt verbeteren,” aldus MKB-Nederland.

PvdA-kamerlid Crone noemt het voorstel van Wijn 'een beetjegoedkoop', omdat de staatssecretaris niet aangeeft hoe hij zijn plan denkt te betalen. Die kritiek valt ook bij de VVD te bespeuren, hoewel de partij net als het CDA blij is dat het mes gaat in het tarief. De coalitiepartners hadden daar eerder op aangedrongen.

Met de PvdA valt over een vermindering van de vennootschapsbelasting ook te praten, met bijvoorbeeld 2 procent, als in ruil daarvoor een hogere belasting op energiegebruik wordt doorgevoerd.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie