Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Wildgroei aan huiswerkinstituten moet stoppen'

Home

ANP/Redactie

© THINKSTOCK

Als het aan leraar en publicist Ton van Haperen ligt, komt er een rem op de particuliere huiswerkinstellingen. Dat zegt hij in NRC. Rond de middelbare school is volgens hem een wildgroei van commerciële instituten ontstaan die leerlingen helpen met examentraining en het maken van huiswerk.

Van Haperen noemt die bedrijven handelaren in angst, die hun bestaansrecht vooral ontlenen aan de gemakzucht van ouders en de lamlendigheid van scholen. Hij vraagt zich ook af of de instellingen genoeg expertise in huis hebben. Volgens Van Haperen werken er bijvoorbeeld veel studenten. Die zouden niet capabel zijn om de leerlingen goed te helpen.

De 'woekerprijzen' die de instellingen vragen, vindt Van Haperen strijdig met het uitgangspunt dat onderwijs aan leerplichtigen gratis moet zijn. Tenslotte ontnemen de instellingen de leerlingen alle verantwoordelijkheid, en daar zit het onderwijs niet op te wachten, betoogt Van Haperen.

Deel dit artikel