Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Wettelijke bedenktijd voor abortus moet geschrapt'

Home

(Novum) - De periode van vijf dagen bedenktijd die in acht moet worden genomen voor een abortus mag worden uitgevoerd, moet uit de wet worden geschrapt. Dat vinden abortusklinieken volgens een onderzoek dat actualiteitenprogramma Nova dinsdag heeft gepresenteerd.

Tussen de aanvraag van een abortus en de handeling die de zwangerschap beëindigt, moet volgens de Abortuswet vijf dagen bedenktijd zitten. Die periode is in de jaren tachtig in de wet opgenomen, zodat vrouwen niet 'lichtvaardig' tot abortus zouden besluiten.

Nova vroeg voor het onderzoek zeventien abortusklinieken naar hun mening over de bedenktijd. Artsen noemen de verplichte periode 'hinderlijk, kwetsend en bevoogdend'. Vrouwen zouden goed genoeg in staat zijn tot een snellere beslissing over de ingreep. Verder is het voor vrouwen die een abortus willen laten uitvoeren, 'hinderlijk' om na dat besluit nog met het ongewenste kind rond te moeten lopen. Volgens abortusarts Florian Willems is 'iedere dag er één te veel'.

Navraag door Nova leert dat PvdA, D66 en VVD voor het schrappen van de vijf dagen bedenktijd zijn. Het CDA wil dat de periode in de wet blijft.

Deel dit artikel