Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Westerse veiligheidsdiensten praten met Syrisch regime'

Home

redactie

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad © ANP

In Koeweit zijn politici vandaag bijeengekomen voor een VN-conferentie over noodhulp aan Syrië. Maar intussen melden zich in Damascus steeds meer westerse veiligheidsfunctionarissen, om met het regime van Assad te praten over de bestrijding van radicale islamistische groeperingen.

Dat zegt de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad in een interview met de BBC. Volgens BBC-correspondent Lyse Doucet bevestigen goed ingevoerde bronnen dat Syrische en westerse inlichtingenmensen elkaar hebben ontmoet. Het groeiende aantal strijders uit westerse landen in Syrië is een gezamenlijke bron van zorg, volgens Doucet.

Tot nu toe is de officiële lijn van veel westerse landen dat president Assad weg moet. Maar de onmacht van de Syrische oppositie om de strijd te beslechten zorgt ervoor dat er steeds meer twijfels rijzen, of er wel een alternatief is voor Assad: zijn tegenstanders zijn zwak, verdeeld, en bestaan voor een deel uit islamistische rebellen.

In een essay in Trouw schreef buitenlandredacteur Ghassan Dahhan dit weekend: "Het versterken van de 'seculiere' oppositiekrachten, zoals het Westen nu probeert, zou in het gunstigste geval resulteren in een Assad-regime zonder Assad. Die oppositie is namelijk van zo'n marginale omvang dat ze zich als regerende partij slechts zou kunnen handhaven door middel van extreme repressie."

Zijn betoog mondde erin uit dat Assad in vredesnaam dan maar moest winnen. De gruwelen van zijn regime vallen in het niet bij de gruwelen van een uitzichtloze burgeroorlog.

Volgens Mekdad, in zijn interview met de BBC, maken westerse veiligheidsdiensten zich inmiddels meer zorgen om Al-Kaida dan om Assad, en willen ze daarom met Syrië samenwerken. Hij beweert dat er daarover een 'schisma' aan het ontstaan is tussen politici en veiligheidsdiensten.

Deel dit artikel