Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'We zijn steeds betere mensen geworden'

Home

Akshaya de Groot (55)

Blogger en geluksdoctorandus

"We weten steeds beter wat er nodig is om gelukkig te zijn. De kennis is er. Daar hebben we best even over gedaan. In de Middeleeuwen kon je nog op de brandstapel komen om iets wat je zei. Vroeger leefden mensen een stuk minder prettig. Nou ja, misschien waren ze ook meer gewend, maar ik neem toch aan dat mensen een hoop dingen niet prettig vonden. Want ze hebben niet voor niets steeds gekozen voor veranderingen in de richting van meer vrijheid, democratie en gelijkheid."

Wat weet u dat u reden geeft optimist te zijn?

"Ik denk dat we in de loop van de tijd betere mensen zijn geworden, die, hoe je het ook wendt of keert, betere samenlevingen hebben opgezet. Hoe ik daar bij kom: We genieten bijvoorbeeld niet meer van wreedheid. Ja, in Syrië doet men dat misschien nog, maar in Europa is echt iets veranderd. Door die historische ervaring, van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, beseffen we dat niemand gelukkig wordt van oorlog. Er zijn maar weinig mensen die naar vroegere tijden terug zouden willen.

Het mooie is dat we in de afgelopen twintig jaar, op basis van onderzoek in de gelukswetenschap, meer kunnen zeggen over geluk. Er is een zekere mate van welvaart voor nodig, maar ook vrijheid, gelijkheid en veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek in allerlei verschillende situaties en landen. Vroeger zei de dominee of pastoor dat je van elkaar moest houden, naastenliefde moest betrachten. Nu wéten we dat het zo werkt: of je het nu gelooft of niet."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel