Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘We zijn gewoon één land’

Home

Leen Vervaeke

Kim Jang-soon: "Ik geloof dat Kim zal doen wat hij zegt." © Leen Vervaeke
Interview

Dinsdag ontmoeten de Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea elkaar in Singapore. Trouw blikt dagelijks met Koreanen op de top vooruit. Vandaag: Kim Jang-soon (72), huisvrouw, gepensioneerd.

Wat verwacht u van de Korea-Amerika-top?

Lees verder na de advertentie

“Ik denk dat het resultaat positief zal zijn. Ik hoop op vrede tussen Noord- en Zuid-Korea, en een einde aan de verdeeldheid. Ik ben niet ­zeker of het kan, maar als de hoge diplomaten hun best doen, kunnen de twee landen misschien al heel snel herenigen.”

Wie is volgens u de slimste onderhandelaar: Kim Jong-un of Donald Trump?

“Ik vind dat Trump het goed doet. Hij is een slimme onderhandelaar. Ik vond het een beetje verwarrend toen hij een tijd geleden de top annuleerde, maar misschien is dat een onderdeel van zijn strategie. Ik heb ook vertrouwen in Kim Jong-un, meer dan ik vroeger in zijn vader en zijn grootvader had. Hij is jong en daardoor meer geneigd zich aan zijn woord te houden. Ik geloof dat hij zal doen wat hij zegt.”

Hoopt u op een hereniging van Zuid- en Noord-Korea?

“Natuurlijk! Ik besef dat de Zuid-Koreanen zullen opdraaien voor de kosten, en dat de belastingen omhoog zullen gaan, maar we zijn gewoon één land. Ik weet dat veel jonge mensen tegen hereniging zijn, omdat ze bang zijn dat hun welvaart zal afnemen. Maar je moet ook denken aan de vele families die nu gescheiden zijn. Er moet een oplossing komen voor hun pijn.”

Als u Noord-Korea zou kunnen bezoeken, wat zou u dan willen zien?

“Ik zou het Kumganggebergte willen zien. Tot tien jaar geleden kon je daar als Zuid-Koreaanse toerist naartoe reizen. Ik had plannen om er samen met mijn echtgenoot heen te gaan, maar na een incident werd het toerisme uit Zuid-Korea stopgezet. Kennissen die er geweest zijn, zeggen dat het er heel mooi is. Ik hoop dat ik nog de kans krijg erheen te gaan. Het is ook mijn land, en ik zou mijn land willen zien.”

Lees ook eerdere afleveringen in deze reek: 

'De Korea's kun je niet zo snel herenigen als Oost- en West-Duitsland', zegt studente economie Lee Yun-hu (24)Student politieke wetenschappen en diplomatie Ma Chan (21): 'Mijn generatie zal voor de kosten moeten opdraaien.'

Lees ook: Gaat een jetlag van 12 uur Trump parten spelen in Singapore?

De locatiekeuze voor de topconferentie bezorgt Trump de grootst mogelijke jetlag: 12 uur, met maar anderhalve dag om aan nieuwe slaap- en waaktijden te wennen. Zijn tegenspeler Kim Jong-un hoeft daarentegen in Singapore maar een uur eerder op te staan dan hij gewend is.

Deel dit artikel