Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'We zijn geen criminelen, we zijn asielzoekers'

Home

Nico de Fijter

Het Justitieel Complex op Schiphol. In het detentiecentrum van het complex zijn de asielzoekers in hongerstaking. © anp

Meer dan twintig asielzoekers in het detentiecentrum Schiphol zijn in hongerstaking, voor de zesde dag inmiddels. Hun klacht: 'We zijn geen criminelen. We zijn asielzoekers. Behandel ons dan ook zo.'

"This system is fucked up, man", zegt Papabouda Peoum over de telefoon vanuit het detentiecentrum. Vijf maanden zit de Senegalees vast op Schiphol. Tchamako Tamboula zit er net zo lang. "Ik word behandeld als een crimineel", zegt de Kameroener. "Maar wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige."

Op de dag van zijn landing in Nederland werd hij vastgezet. Abdoulie Mbye uit Gambia zat er toen al een maand. "5000 euro heb ik betaald aan een mensensmokkelaar. Om mijn land uit te komen en op een veilige plek te belanden. Maar wat gebeurt er: ik zit vast. Als een crimineel. Het maakt me bang. Zullen ze me terugsturen?"

'We mogen niet gebeld worden'
De hongerstakers - 21 in totaal - zijn nog niet uitgeprocedeerd. De meesten hebben een eerste afwijzing binnen, maar definitief is die nog niet. Ze zitten toch vast, omdat ze via Schiphol het land binnenkwamen. Veruit de meeste asielzoekers komen Nederland over land binnen en belanden in open asielzoekerscentra. Van de 9810 asielverzoeken in 2012 werden er 850 op Schiphol ingediend. Wie daar asiel aanvraagt, wordt vastgezet tijdens de asielaanvraag, de zogeheten grensdetentie.

Van half tien 's avonds tot acht uur 's ochtends zitten de Schiphol-asielzoekers vast in hun cel, vertelt Peoum. "Daarna kunnen we een beetje rondlopen, maar daar houdt het wel mee op. Er zijn weinig activiteiten, ik hang maar wat. Dat we elkaar nu spreken, komt omdat ik jou bel. Andersom kan niet. We mogen niet gebeld worden. Ik moest mijn paspoort inleveren, ze hebben mijn vingerafdrukken. En wat is mijn perspectief? Misschien sturen ze me morgen wel terug naar Senegal."

Isoleercel
Afgelopen woensdag stopten Tchamako Tamboula en zijn lotgenoten met eten en drinken. Donderdag hadden ze een gesprek met de leidinggevenden van het detentiecentrum. "Dat leverde niks op", zegt Tamboula. "We gaan door."

Het ministerie van veiligheid en justitie laat weten 'altijd bereid te zijn tot dialoog'. Een woordvoerder: "De IND, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Dienst Terugkeer en Vertrek onderzoeken wat ze voor deze mensen kunnen betekenen, zodat ze met hun actie stoppen".

Zaterdag werden twee hongerstakers ter observatie in een isoleercel geplaatst. "Ze hebben wat gedronken en zijn weer terug naar hun afdeling", zegt de woordvoerder van het ministerie. "Maar we houden de mensen scherp in de gaten."

Slachtoffer van mensenrechtenschending
De grensdetentie op Schiphol is al langer onderwerp van kritiek. Dat asielzoekers bij aankomst op Schiphol worden vastgezet, is in strijd met internationale afspraken, schreven VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en VluchtelingenWerk Nederland een paar weken geleden in een rapport. Vrijheid mag slechts worden beperkt als het noodzakelijk is, stellen ze. 'Binnen het strafrecht is detentie zelfs de zwaarste sanctie die kan worden toegepast. Het is daarom vreemd dat Nederland deze maatregel standaard toepast op asielzoekers via Schiphol: dit zijn kwetsbare mensen die niets misdaan hebben en mogelijk het slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen.'

Of, zoals VluchtelingenWerk-directeur Dorine Manson zei: "Het is niet uit te leggen aan mensen die naar Nederland kwamen om hun leven te redden, dat zij hun asielprocedure in gevangenschap moeten doorlopen."

Omstreden vreemdelingendetentie
Met de hongerstaking op Schiphol staan opnieuw de schijnwerpers op de detentie van asielzoekers. Staatssecretaris Teeven (VVD, veiligheid en justitie) overleefde een paar weken geleden met moeite een debat waarin vreemdelingendetentie centraal stond.

Aanleiding daarvoor was het overlijden van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in het uitzetcentrum Rotterdam. Uit het rapport dat de Inspectie Veiligheid en Justitie uitbracht over Dolmatov - de man verhing zich in zijn cel - bleek dat er op alle fronten in de vreemdelingenketen stevige fouten waren gemaakt. Dolmatov had helemaal niet vastgezet mogen worden.

In het Kamerdebat beloofde Teeven dat het vreemdelingenbeleid humaner wordt. "De menselijke maat is uit het oog verloren", zei de bewindsman. "Het regime moet anders", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. "De cultuur is wel erg gericht op efficiency, strengheid." Teeven heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd de vreemdelingenketen te onderzoeken.

Deel dit artikel