Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'We vonden hem voor dood'

Home

Cokky van Limpt

Het hertenkalf in de armen van de boswachter. Foto © Cokky van Limpt

De Veluwse boswachter Ger Verwoerd krijgt soms wel driemaal daags telefoon dat er een dier in nood is. Gisteren, aan het einde van de ochtend, is het al voor de tweede keer die dag raak."Voorbijgangers hebben een ree gevonden in het prikkeldraad,"meldt een van zijn medewerkers. "Ze zijn bij de ingang van landgoed Staverden."

De boswachter, die uitgerekend vandaag op pad is met een verslaggever en fotograaf van Trouw, krijgt ineens haast. Gauw naar de auto en op weg naar het gewonde dier snel langs huis om een geweer op te halen. Trouw mag mee, "maar," waarschuwt hij, "ik weet niet wat we aantreffen. Als ik het dier moet afmaken, kan dat schokkende beelden geven."

Op de aangegeven plek zit een man met op schoot geen ree maar het kalf van een edelhert. "We vonden hem voor dood," zegt de man, die met zijn gezin een fietstochtje maakt en bij het hek om een graslandje ineens twee poten omhoog zag steken.

 Waarom wordt niet duidelijk, maar na het in het prikkeldraad verstrikt geraakte hertenkalf bevrijd te hebben, heeft de familie het gewonde dier naar het bankje een paar honderd meter verderop gedragen. Verwoerd bekijkt het kalf nauwkeurig: het heeft enkele wonden aan de poten, één zelfs tot op het bot, maar gebroken is er niets. Voor de boswachter reden genoeg om het dier zijn vrijheid terug te geven. Maar niet hier. "Waar hebben jullie het kalf gevonden," vraagt hij de familie. "Want daar moet het dier naar terug, anders kan zijn moeder hem nooit meer terugvinden."

 Het hertenkalf gaat achterin de auto. Een van de kinderen fietst vooruit en wijst de plek des onheils aan. Er ligt wat bloed op het gras dat helemaal is platgetrapt. "Zo te zien heeft zijn hele familie eromheen gestaan," zegt Verwoerd. Maar uiteraard zonder iets te kunnen uitrichten.

Hij tilt het hert aan de poten uit de auto, stapt over het prikkeldraad en legt het dier een eindje verderop in het gras. Als hij is teruggelopen, krabbelt het kalf bibberig overeind en strompelt weg. Verwoerd verzektert zich ervan dat het dier veilig de overkant van de Staverdense beek bereikt. Op de terugweg naar zijn huis passeert hij een aangrenzend  graslandje. "Kijk, daar loopt het kalf, dat ziet er al heel wat beter uit dan net. Nu maar hopen dat het zijn moeder terugvindt en niet verstoten wordt, met al die mensenlucht aan zijn vacht.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel