Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’We hebben Libanon bezaaid met bommen’

Home

Van onze redactie buitenland

Een Israëlische commandant b.d. is gisteren in de krant Ha’aretz fel van leer getrokken tegen de enorme hoeveelheid clusterbommen die Israël in Libanon heeft afgeworpen.

,,Wat we hebben gedaan was geschift en monstrueus”, aldus de reservist die zelf aan het hoofd stond van een artillerie-eenheid tijdens de oorlog. „We hebben hele dorpen bedekt met bommen.” Volgens hem heeft het Israëlische leger meer dan 1800 clusterraketten afgevuurd, met in het totaal meer dan 1,2 miljoen bommetjes.

Clusterbommen zijn bommen die boven de grond in talloze kleinere bommetjes uiteenbarsten. Een aanzienlijk deel ontploft niet, waardoor zij een soort mijnen worden en na afloop van een conflict voor veel slachtoffers zorgen.

De Israëlische commandant vertelde dat zijn artillerie-eenheid voor het afschieten van de raketten het zogeheten Multiple Launch Rocket System (MLRS) gebruikte dat bekendstaat om zijn gebrek aan precisie. Een standaard salvo van zes raketten verspreidt op die manier bijna vierduizend submunities over een gebied met een straal van meer dan een kilometer. Ha’aretz citeert ook soldaten die zeggen dat Israël fosforgranaten heeft afgevuurd. Het gebruik daarvan is volgens het internationaal recht verboden. De meeste van deze wapens zouden in de laatste oorlogsdagen zijn ingezet.

Toen zijn reservistendienst erop zat, heeft de commandant een brief gestuurd naar minister van defensie Amir Peretz, over het gebruik van de clusterbommen. Hij wacht naar eigen zeggen nog op antwoord. Een legerwoordvoerder stelde in Ha’aretz dat de strijdkrachten zich aan de internationale regels – die niet voorzien in een verbod op het gebruik van clusterbommen – hadden gehouden. De MLRS is alleen ingezet in antwoord op aanvallen op Israël, aldus de woordvoerder.

Deel dit artikel