Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'We beschermen de meisjes'

Home

Erdal Balci

Turkse leerling-verpleegsters moeten zich laten testen of ze maagd zijn. De beslissing om een oude wet weer in te voeren, heeft veel protesten losgemaakt.

Ankara - Het Diskapi-ziekenhuis is het goorste ziekenhuis in de Turkse hoofdstad. Het is een overheidsziekenhuis en zoals alles wat eigendom is van de Turkse staat, is het gedoemd tot wegrotten. De stank van de toiletten heeft een reikwijdte van ten minste twintig meter. De ongelukkigen die hun plas niet kunnen uitstellen komen met tranen in hun ogen uit de wc. Extreme urinestank blijkt hetzelfde effect te hebben als verse uien. Patiënten zijn ondergebracht in verveloze, volgepropte veel te kleine kamers. Overal wordt gerookt.

De verpleegsters in het Diskapi zijn net bommen in wit die op ontploffen staan. Ze kafferen iedereen uit, inclusief de artsen. Hier is geen bloeiende liefde tussen knappe artsen en lieve verpleegsters. In dit ziekenhuis bloeit alleen agressie en ongeluk.

Meryem Taskin is de meest ervaren verpleegster in dit ziekenhuis en treedt op als woordvoerdster. Ze vertelt over haar eigen tijd op school: ,,Die wet van controle van maagdelijkheid bestond toen ook. Niet dat die is toegepast op mij of mijn vriendinnen.''

,,Als meisjes merkten we al met wat voor bijbedoelingen mannen naar ons keken. Dat is nooit veranderd. De meeste mannen zijn net beesten, die de verpleegster in het wit meteen willen bespringen. Ik word persoonlijk vaak seksueel geïntimideerd. Niet door onopgeleide boeren of patiënten, maar door de artsen en het ziekenhuisbestuur.''

Het 'slechte' imago van de vrouwen in wit nam Osman Durmus, de minister van volksgezondheid die namens de Grijze Wolvenpartij MHP in de regering zit, blijkbaar iets te serieus. Hij wierp zich op als de hoeder van de meisjes die voor het vak van verpleegster gaan studeren. Durmus was ook de minister die twee dagen na de grote aardbeving in West-Turkije het bloed uit Europa terugstuurde omdat hij het onverantwoord vond om Europese bloed te mengen met het edele Turkse bloed.

Hij was het ook die tijdens controles artsen bestrafte: zo moesten ze tien minuten lang hun handen op de centrale verwarming houden omdat die te hoog stond. ,,Moeten we de meisjes niet beschermen dan?'', riep Durmus in antwoord op de felle kritiek toen hij de maagdelijkheidswet opnieuw instelde.

VERVOLG OP PAGINA 5

Minister komt op voor de eer van verpleegsters Maagdelijkheidstest

VERVOLG VAN PAGINA 1

Minister Durmus wordt het meest veracht door de verpleegsters zelf. Het bestuur van de Vereniging van Turkse Verpleegkundigen is furieus en stelde meteen een protesttekst op. De minister zag die, werd op zijn beurt furieus en riep de verpleegsters naar zijn kantoor. Daar waren de televisiecamera's ook.

Durmus nam het woord: ,,Het vak van verpleegster is een heilig vak. In Turkmenistan worden verpleegsters 'zusters van liefde' genoemd.'' Een verpleegster: ,,We willen geen zusters zijn. We zijn verpleegsters. Zeventienjarige meisjes worden op scholen de dupe van seksuele intimidatie en verkrachting.'' Durmus: ,,Worden in ziekenhuizen verpleegsters verkracht?'' De verpleegster: ,,Ja, doe daar maar eerst wat aan''. De minister: ,,Dat is iets voor de rechters. Ik wil de eer van de meisjes redden. Ik wil op scholen prostitutie tegengaan.''

De voorzitster van de Vereniging van Turkse Verpleegkundigen, Buyan Dogan, zegt dat ze zich zorgen maakt om de meisjes die straks bloot zullen staan aan de autoriteit van de mannen van de minister. Dogan: ,,Het zijn kinderen die hun seksualiteit proberen te ontdekken. Het is erg dat ze onder dit soort wetten naar school moeten. Ik zou willen dat ze tenminste op school een leuke tijd hebben. Want ze zullen genoeg tijd hebben om ongelukkig te zijn als ze eenmaal aan het werk zijn. We verdienen negentig dollar per maand. Vanwege onderbezetting hebben we geen recht op ziekteverlof, geen vakantiedagen en we werken tot de dag van onze bevalling. Het is al moeilijk om vrouw te zijn in Turkije. Verpleegster zijn is in dit land twee keer zo zwaar.''

Deel dit artikel