Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Wat nodig is voor filosofen? Slimmere zoekmachines'

Home

Mathijs ten Broeke

De zoekmachine moet intelligenter zijn dan bijvoorbeeld Google © EPA

Taalfilosofie en informatica lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Taalfilosofe Arianna Betti brengt met haar nieuwe onderzoek juist deze twee gebieden bij elkaar.

Betti wil graag alle filosofische teksten uit de geschiedenis onderzoeken op begrippen en hun context, maar dat gaat haar in haar eentje niet lukken. Zelfs met honderd andere wetenschappers zou dit een onbegonnen zaak zijn. Wat nodig is, is een intelligente zoekmachine, intelligenter dan bijvoorbeeld Google.

Wat gaat u precies onderzoeken?

"Ik ga onderzoeken hoe filosofische begrippen uit de geschiedenis en het heden overzichtelijk in kaart te brengen zijn. Zodat je bijvoorbeeld kan zien welke boeken over een bepaald onderwerp zijn gepubliceerd in een bepaalde periode in een land. Dat kan nieuwe wetenschappelijke inzichten opleveren.

"Niet alleen boeken, ook schilderijen en films bezitten veel informatie die nieuwe inzichten op kan leveren als het op een visuele kaart wordt weergegeven. Vooral filosofen en mensen met interesse in filosofische geschiedenis hebben hier baat bij. Zij kunnen sneller en objectiever meer te weten komen."

Hoe gaat u dit onderzoek aanpakken?

"Samen met een aantal informatici werk ik aan een nieuwe methodologie. Concreet is het doel om een computerprogramma te ontwikkelen dat een oplossing biedt voor het probleem. Het probleem is dat je op dit moment niet een computer kan laten bepalen welke teksten belangrijk zijn.

"Eerst moeten we gegevens verzamelen over meer dan 7000 filosofische boeken uit de periode 1700 tot 1940. Dit is voor de filosofie de belangrijkste periode. Als een computerprogramma vervolgens kan vinden wat begrippen in hun context betekenen en wat begrippen in relatie tot elkaar betekenen, dan levert het waardevolle informatie op."

Wat maakt het onderzoek volgens u bijzonder?

"Voor dit onderzoek heb ik de Proof of Concept toegekend gekregen, een bepaalde vorm van subsidie voor wetenschappelijk onderzoek. Het is voor het eerst dat dit aan een filosofe is toegekend.

"Verder werk ik samen met informatici, waardoor we de gebieden van de computer science en filosofie bij elkaar brengen. Tot slot is het voor mij al lange tijd een droom om een nieuwe methodologie te ontwikkelen, en dat gaat nu ook echt gebeuren."

Lees verder na de advertentie

Wie is Arianna Betti?

Taalfilosofe aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Van Italiaanse komaf

Houdt zich bezig met de filosofie van taal en haar geschiedenis, logica en metafysica.

Lid van 'De jonge akademie', het platform van jonge topwetenschappers.

Aangesteld voor de Proof of Concept.

Proof of Concept
De Proof of Concept is een van de subsidies van het European Research Council. Dit instituut van de Europese Unie moedigt de wetenschap aan om onderzoeken van hoge kwaliteit te starten.

Arianna Betti ontvangt een bedrag van 150.000 euro, bestemd voor het wetenschappelijke onderzoek. Ze is de eerste filosofe aan wie deze vorm van subsidie wordt toegekend.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie