Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Waarnemers Syrië dachten dat het om een vakantietripje ging'

Home

Redactie

Waarnemers aan het werk in Damascus © ap

Sommigen waren te jong of niet fit genoeg om hun taak uit te voeren. Anderen ruzieden over vergoedingen voor hotelaccommodaties of weigerden orders uit te voeren tijdens hun missie. Het zijn maar een paar schrijnende details uit een uitgelekt rapport over de waarnemersmissie in Syrië. Die waarnemers moesten er in het land op toezien dat er gewerkt wordt aan een vredesplan.

Wat voor 'een moedige missie' had moeten worden, leek voor veel waarnemers meer op een vakantieuitje: 'Sommigen dachten dat het om een bezoekje voor de lol ging,' schrijft generaal Mohamed Ahmed Mustafa Al-Dabi, de chef van de missie van de Arabische Liga in het gisteren uitgelekte rapport.

'In sommige gevallen bleek iemand die als deskundige werd aangemerkt, niet gekwalificeerd te zijn, of iemand had geen vergelijkbare ervaring opgedaan of kon de verantwoordelijkheid helemaal niet aan', aldus Al-Dabi.

Te weinig gereedschappen
Het Amerikaanse tijdschrift Turtle Bay berichtte vandaag over het uitgelekte rapport over de missie, waarvoor in totaal 166 waarnemers naar Syrië afreisden. Op 18 januari werd de missie opgeschort, volgens secretaris-generaal Nabil Elaraby omdat het voor de waarnemers ondoenlijk was om het werk te blijven uitvoeren terwijl het geweld om hen heen escaleerde.

Maar een vertrouwelijk document, ondertekend door de omstreden chef en in handen van Turtle Bay, toont aan dat de Arabische Liga al vanaf het begin problemen had. Er waren te weinig middelen voorhanden voor ondersteuning en de Syrische pers spiegelde de waarnemers bovendien een veel te mooi beeld voor. 'De missie is in het hoofd van zowel Arabische mensen als mensen daarbuiten niet geloofwaardig geweest.'

Het protest in Syrië begon half maart, aanvankelijk voor democratische hervormingen. Sindsdien heeft het geweld al aan zeker 5000 mensen het leven gekost, volgens de Verenigde Naties. Arabische en Westerse landen willen in een ontwerpresolutie president Bashar al-Assad dwingen tot het overdragen van de macht, maar Rusland liet eerder weten faliekant tegen dergelijke voorstellen te zijn.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie