Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'VU-logo symboliseert demonische kracht'

Home

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Het beeldmerk van de Vrije Universiteit in Amsterdam, de griffioen, is als symbool van chaos en vernietiging een blamage voor de VU. Dit schrijft VU-studente semitische talen en Trouw-columniste Selma Schepel, in haar scriptie waarin ze het 3 000 jaar oude Babylonische scheppingsepos vertaalt.

De griffioen was een van de monsters die een demonische kracht voorstelt, in tegenstelling tot de maagd in de tuin - vorig beeldmerk van de VU - die juist voor wijsheid en vroomheid staat. Schepel: “In plaats van dat de VU de maagd gered heeft van de draak, heeft ze haar laten verslinden.” Circa drie jaar geleden ging de van oudsher gereformeerde universiteit over van het beeldmerk van de maagd naar de griffioen. Volgens Schepel om zich aan te passen aan de moderne tijd. De universiteit verklaarde de keuze voor het symbool van de griffioen als volgt: “De griffioen weerspiegelt bewogenheid en nuchterheid. Het fabeldier verwijst naar de kenmerken van de universiteit: staand in de werkelijkheid, nieuwsgierig, dynamisch en niet-voor-een-uitleg vatbaar. Het vrije van de universiteit is tot uitdrukking gebracht in de vormgeving van de vleugels.” De oorspronkelijke betekenis van vrije universiteit is geheel anders, schrijft Schepel. De universiteit is opgericht om 'vrij van staat en vrij van de kerk, op den grondslag der Gereformeerde beginselen land en volk een zegen te zijn (...)'. Die grondslag verwaterd tot Schepels spijt.

De geschiedenis van de griffioen heeft overigens nog een staartje, dat bij Schepel buiten beschouwing blijft. De VU is gebouwd op het voormalig landgoed van ene boer Griffioen. Een van zijn nazaten, Prof. S. Griffioen, hoogleraar cultuurfilosofie aan de VU, gelooft niet dat er verband is tussen de keuze van het beeldmerk van de VU en de naam van zijn opa.

Deel dit artikel