Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VS verbieden elektronica op vluchten vanaf tien luchthavens vanwege dreiging

Home

Redactie

Passagiers op vliegveld JFK in New York © EPA

De Amerikaanse autoriteiten gaan elektrische apparaten groter dan een mobiele telefoon verbieden in cabines van vliegtuigen die naar de VS komen. Dat geldt niet voor alle vliegtuigen: de regel slaat alleen op een aantal landen in Afrika en het Midden-Oosten, melden Amerikaanse media. Het verbod zou vandaag al ingaan. Onduidelijk is, of het tijdelijk of permanent is.

Laptops, tablets en andere elektronica van een soortgelijke grootte moeten ingecheckt worden bij de ruimbagage. De maatregel volgt op een specifieke terreurdreiging die mogelijk komt van al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

Een Amerikaanse official vertelde aan persbureau AP dat het verbod betrekking heeft op directe vluchten die vertrekken van tien internationale luchthavens, waaronder die van Caïro (Egypte), Doha (Qatar), Amman (Jordanië), Istanbul (Turkijke) en Dubai en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Volgens een tweede bron zullen negen luchtvaartmaatschappijen gevolgen ondervinden. De maatschappijen in kwestie zouden hierover in de nacht van maandag op dinsdag bericht hebben gekregen.

Royal Jordanian Airlines berichtte maandagavond (Nederlandse tijd) al op Twitter dat er een ban kwam, al trok de vliegtuigmaatschappij die tweet later weer in. Vluchten naar New York, Chicago, Detroit en Montreal zouden onder de nieuwe maatregel vallen, aldus Royal Jordanian. Het officiële persbureau van Saoedi-Arabië repte ook over het verbod.

De autoriteiten willen de maatregel niet officieel bevestigen, maar een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zou dinsdag worden verwacht.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie