Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'VS bespioneren op grote schaal Nederlanders'

Home

James Clapper, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst. © ap

De Amerikanen bespioneren ook op grote schaal Nederlanders via internetgegevens om hun gedrag te analyseren. Dat zegt Janneke Slöetjes van Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor de digitale burgerrechten. "En de Nederlandse overheid doet daar niets tegen."

"Integendeel", benadrukt Slöetjes. "Ook de Nederlandse overheid is juist bezig de wetgeving aan te passen om inlichtingendiensten meer mogelijkheden en ruimte te geven om onze informatie op internet te kunnen inzien." Van de regering hoeven we volgens haar dan ook weinig actie tegen de Amerikanen te verwachten.

"Het is schokkend, het is een enorme inbreuk op onze privacy. De rechten van burgers worden gewoon opzij gezet", stelt Slöetjes vast. "Wij kunnen allemaal bespioneerd, bekeken en geanalyseerd worden door de Amerikanen. Ze kunnen overal direct bij onze gegevens en doen dat ook. Door deze praktijken worden Amerikaanse burgers vrijwel niet beschermd, en burgers buiten de VS in het geheel niet.

"Volgens Bits of Freedom vallen we allemaal zonder aanleiding onder een "enorme surveillance". "Mensen realiseren zich niet dat dit met al hun onschuldig lijkende informatie gebeurt", legt Slöetjes uit. Het is een illusie dat het wel zal loslopen. De inlichtingendiensten kunnen van alles met de informatie en we hebben geen idee hoe die informatie zal worden gebruikt.

"Alles wat bij deze diensten binnenkomt, wordt in programma's gestopt die de informatie analyseren, weet ze. Door die programma's kunnen allerlei verbanden worden gelegd tussen verschillende informatie zonder dat duidelijk is wat daar uitkomt en wat er met deze analyses gebeurt.

"Als de Chinezen en de Russen zo in Nederland spioneren dan doen we wel moeilijk", concludeert Slöetjes. "Bij de Amerikanen doen we dat niet, althans nog niet. Het is heel erg dat er geen wetten zijn die ons hier tegen beschermen."

De Nederlandse regering ziet geen reden om de Verenigde Staten om opheldering te vragen over hun spionage op internet naar onder meer Nederlanders, via negen grote Amerikaanse internetbedrijven. Dat zei verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag.

Hij reageerde op berichtgeving dat de FBI en de staatsveiligheidsdienst chatgesprekken, e-mails, foto's en video's met behulp van het spionageprogramma PRISM vergaren. Er is met dit programma volgens een bron alleen informatie vergaard van niet-Amerikanen die niet in de VS wonen.

Plasterk benadrukt dat wat de Amerikanen doen, breed digitale gegevens verzamelen, voor de Nederlandse inlichtingendiensten 'niet aan de orde is'.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel