Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vrijgemaakte' gereformeerden: vrouwelijke dominee is prima

Home

Robin de Wever

© anp

Vrouwen moeten net als mannen predikant kunnen worden. Dat adviseert een speciale onderzoekscommissie aan de vrijgemaakt-gereformeerde kerken. Opmerkelijk, want het kerkverband is van oudsher fel gekant tegen vrouwen op de kansel.

De Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV) varen een orthodoxe koers, al zijn de scherpste randjes de afgelopen jaren verdwenen. Zo noemt de GKV zich niet langer de enige ware kerk en sturen meer leden hun kinderen naar scholen buiten de eigen 'zuil'. In 2009 telde het verband krap 125 duizend leden.

'Christenen in onze tijd zijn geroepen om het evangelie met kracht te verkondigen', schrijft de commissie die de afgelopen jaren onderzoek deed naar vrouwen in het ambt. 'Onnodige belemmeringen moeten vermeden worden.' De keuze om vrouwen wel of niet te laten preken is volgens de commissie 'geen leergeschil'. 'Evenmin is het gezag van Gods woord in het geding.'

De overtuiging dat vrouwen niet thuishoren op de kansel is wel bijbels gemotiveerd: het boek Timoteüs stelt dat een vrouw zich 'gehoorzaam en bescheiden' dient te laten onderwijzen. De schrijver staat niet toe 'dat ze zelf onderwijst of gezag over mannen heeft'.

Kerk wilde uitsluitsel over vrouwelijke dominee
Het advies moet een einde maken aan de verdeeldheid over het vraagstuk. De commissie handelde op gezag van de synode, het kerkelijk overlegorgaan. Die besloot twee jaar geleden dat er duidelijkheid moest komen. Overigens vindt de commissie niet alleen dat vrouwen dominee moeten kunnen worden; ook voor vrouwelijke ouderlingen en diakenen moet ruimte zijn.

In 2004 was de GKV nog kritisch over de Nederlands Gereformeerde Kerken, een verband dat zich van de GKV heeft afgesplitst. Sommige 'vrijgemaakten' hadden er grote moeite mee dat de 'Nederlands gereformeerden' hadden besloten om vrouwelijke dominees toe te staan, merkt het Nederlands Dagblad op. Het besluit zette de onderlinge verhoudingen destijds op scherp.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie