Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vraag anderen niet afstand te nemen van aanslagen'

Home

Niels Markus

© Abdelkarim El-Fassi

Toen Abdelkarim El-Fassi onlangs in Dubai was viel het hem op. "Van een afstand zag ik hoe het wantrouwen Nederland is ingeslopen." Het werd de afgelopen jaren steeds normaler moslims te vragen afstand te nemen van terreur. "We realiseren ons niet wat we daarmee van mensen vragen."

Daarom nam de regisseur van onder meer 'Mijn vader de expat' een filmpje op, dat vanochtend online komt. Eerder maakte hij een filmpje over het geweld in Gaza, dat in twee dagen 200.000 keer werd bekeken.

In het filmpje vraagt El-Fassi zijn 6-jarige neefje zich uit te spreken tegen aanslagplegers. Dat zijn immers ook Marokkanen en moslims. Een blond jongetje wordt gevraagd afstand te nemen van Anders Breivik. Die was tenslotte ook blond.

Dankbaar
El-Fassi: "Je mag zoiets niet van kinderen vragen. Het vormt mensen als ze zich moeten associëren met iets waar ze niks aan kunnen doen." Hij ziet een generatieconflict met Marokkaanse-Nederlanders als burgemeester Aboutaleb en Kamerlid Ahmed Marcouch. "Aboutaleb is de samenleving heel dankbaar dat hij hier zijn leven kon opbouwen. Voor mij is dat vanzelfsprekend, ik ben hier geboren."

Aboutaleb vraagt moslims afstand te nemen, omdat veel autochtonen bang zijn voor moslims. Daar valt wat voor te zeggen, vindt de regisseur. "Maar moslims zijn ook bang. Zij worden ook bedreigd. Je kunt niet van de ene groep meer verlangen dan van de andere. Het is belachelijk om alleen de angst van autochtonen weg te nemen. Daarmee maak je een rangorde tussen groepen mensen." En daarmee vervreemd je moslims van de samenleving, zegt El-Fassi. "Het is veelzeggend dat mijn neefje in het begin van het filmpje superheld wil worden. Aan het eind vindt hij zichzelf een boef."

Lees verder na de advertentie
Moslims zijn ook bang. Zij worden ook bedreigd. Je kunt niet van de ene groep meer verlangen dan van de andere

Teaser excuusfilm

We are no longer here, do you care?

Bezoekers 'Mijn vader de expat'

Deel dit artikel

Moslims zijn ook bang. Zij worden ook bedreigd. Je kunt niet van de ene groep meer verlangen dan van de andere