Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vooral de kerken zaaien homohaat'

Home

Ilona Eveleens

„De afgelopen dagen waren moeilijk voor homoseksuelen in Oeganda. Na de publicatie in een krant van namen, adressen en foto’s van zo’n honderd van ons, zijn enkelen aangevallen. De overheid doet niets om ons te beschermen”, vertelt Frank Mugisha van de mensenrechtenorganisatie Seksuele minderheden in Oeganda, (SMUG). Een vrouw die op de lijst voorkwam, raakte gewond toen mensen haar huis met stenen bekogelden. SMUG en talloze vrijwilligers waren in het afgelopen weekeinde vooral bezig om homo’s, genoemd in de krant, een veilig heenkomen te bezorgen.

SMUG onderzoekt wat de beste strategie is om te voorkomen dat Rolling Stone nog meer namen publiceert. Eind vorige week bracht de lokale krant een ’zwarte lijst’ met de namen van honderd prominente homo’s. „Ik ben al jaren gewend aan lelijke opmerkingen van buren of in winkels omdat ik een bekende homoactivist ben. Maar anderen zijn terecht bang en weer anderen zijn nog niet eens uit de kast gekomen”, meldt Mugisha (33) telefonisch vanuit de Oegandese hoofdstad Kampala, waar eerder dit jaar een jonge homoactivist werd onthoofd. De politie lukte het niet de daders op te sporen.

SMUG laat het aan het individu over of die aangifte wil doen van de aanvallen in de laatste dagen. „Als ze een aanklacht willen indienen, steunen we ze maar we begrijpen ook dat mensen de politie er liever buiten houden”, merkt Mugisha op.

Homo’s verwachten weinig goeds van de overheid, omdat homoseksualiteit bij wet verboden is. Eerder dit jaar kwam een parlementslid met een wetsvoorstel om er de doodstraf voor op te leggen. Alleen onder druk van donorlanden die een groot deel van het nationale budget van Oeganda financieren, werd de doodstraf omgezet in levenslang.

Homo’s voelen zich de speelbal van de politiek. Volgend jaar zijn er verkiezingen en nu al hebben enkele parlementsleden laten doorschemeren dat zij opnieuw campagne gaan voeren voor de invoering van de doodstraf op homoseksualiteit. „Ze hopen daarmee stemmen te winnen. Oegandezen zijn aartsconservatief en vooral de kerken zaaien homohaat”, meent Mugisha. Een dominee vertoonde begin dit jaar een homopornofilm in zijn kerk om naar zijn eigen zeggen „het kwaad van homofilie uit te leggen aan de gemeente”.

Afrikaanse leiders, de Zimbabwaanse president Robert Mugabe voorop, bestempelen homoseksualiteit als „on-Afrikaans” en een „Westerse, koloniale uitvinding”. Alleen in Zuid-Afrika zijn homohuwelijken in de grondwet verankerd maar worden regelmatig lesbiennes verkracht door groepen mannen die zeggen hen te willen „genezen”.

Mugisha is buiten een paar klappen tijdens demonstraties tot nu toe ongedeerd gebleven. „Ik opereer voorzichtig. En mijn bekendheid in binnen- en buitenland werkt in mijn voordeel. Als mij iets overkomt krijgen de autoriteiten het aan de stok met donorlanden.”

In 2006 publiceerde een ander Oegandees krantje, Red Pepper, tientallen namen van homo’s. In reactie daarop werd SMUG opgericht. „We waren de heksenjachten beu en besloten op te komen voor onze rechten. Wij doen niemand kwaad en lichten alleen Oegandezen voor over homoseksualiteit. De onwetendheid zorgt voor homofobie.”

Deel dit artikel