Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vlaanderen Boven' Vlaams feestlied

Home

BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft 'Vlaanderen Boven' van Raymond van het Groenewoud uitverkoren tot officieel Vlaams feestlied. Het lied moet overal te horen zijn rondom 11 juli, wanneer het Nederlandstalige deel van België de 'Guldensporenslag' herdenkt.

Dit jaar is het precies zevenhonderd jaar geleden dat Vlamingen een stel Franse ridders, te herkennen aan de gouden (gulden) sporen op hun rijlaarzen, in de pan hakten. De herdenking moet een grote gebeurtenis worden.

Vlaanderen Boven wordt voor de gelegenheid wel 'opgefrist'. De oorspronkelijke versie is helemaal niet zo vleiend en er komen frasen in voor als 'Vlaanderen buiten, waar ik de Heer nog zag spuiten'. Het lied wordt ingezongen door Van het Groenewoud samen met enkele andere artiesten, onder wie Clouseau.

Toch is het volgens Van het Groenewoud niet de bedoeling er een braaf lied van te maken. De zanger vertelde gisteren op de Vlaamse radio dat het lied toen het jaren geleden uitkwam, niet op de Vlaamse tv mocht worden gedraaid. Hij prees de huidige politici om hun ruimdenkendheid.

Deel dit artikel