Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Visumvrij reizen binnen EU voor Turken snel ingevoerd'

Home

Redactie

Syrische kinderen in de provincie Hatay aan de Turks Syrische grens. © anp

De Europese Commissie geeft Turkije woensdag voorlopige toestemming voor visumvrij reizen binnen het paspoortvrije Schengengebied. Dat zeggen ingewijden tegen de BBC. Turkije moet wel voldoen aan alle EU-criteria voor visumvrij reizen, benadrukken de bronnen.

Het opheffen van de visumplicht voor Turken is een van de toezeggingen die Brussel heeft gedaan in ruil voor Turkse hulp bij het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Migranten die illegaal in Griekenland aankomen, worden teruggestuurd naar Turkije als ze geen asiel aanvragen of als hun aanvraag is afgewezen. Voor elke Syrische migrant die wordt teruggestuurd naar Turkije, vangt Europa een vluchteling op die wel een correcte asielaanvraag heeft ingediend.

Overeenkomst
Volgens de overeenkomst moet de Turkse regering op 4 mei voldoen aan 72 punten, zodat Turkse burgers eind juni visumvrij kunnen reizen. Diplomaten zeiden onlangs tegen de BBC dat pas aan de helft van de criteria was voldaan.

Hoe Turkije op korte termijn zal voldoen aan de overige voorwaarden, zoals het recht op een eerlijk proces en een betere bescherming van minderheden, is onbekend, aldus de BBC. Europa staat echter onder druk om de vluchtelingencrisis aan te pakken en zal zich dus waarschijnlijk aan het vooropgestelde plan houden. Als de Europese Commissie het officiële besluit heeft genomen, heeft Turkije tot juni de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren.

De commissie verwacht dat maar een beperkt aantal mensen zal reizen met het nieuwe biometrisch paspoort, aangezien lang niet alle inwoners van Turkije zo'n paspoort hebben.

Deel dit artikel