Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vernieuwd' Oranje kan afgang via zijdeur niet voorkomen

Home

Arjen Robben (l) en Wesley Sneijder zoeken troost bij elkaar. © epa
Update

Het Nederlands elftal zocht zondagavond vergeefs naar de nooduitgang die toegang verschafte tot de kwartfinales van het EK. Oranje verloor volkomen verdiend van Portugal (1-2), waardoor het voor het eerst sinds 32 jaar al na de groepsfase afscheid van een groot toernooi moet nemen.

Drie groepswedstrijden, drie nederlagen, nul punten. Op de Europese eindronde in Polen en Oekraïne bleef er weinig over van de verliezend finalist van het laatste WK. Hoe en met wie het ook speelde, Oranje was gewoon niet goed genoeg voor waarschijnlijk de zwaarste poule van het EK.

Bondscoach Bert van Marwijk hield lang vast aan de formatie die hem ruim 3 jaar succes bracht. Maar na nederlagen tegen Denemarken (0-1) en Duitsland (1-2) greep hij dan toch met harde hand in. Aanvoerder Mark van Bommel moest wijken voor Rafael van der Vaart. Klaas-Jan Huntelaar mocht eindelijk als spits beginnen en John Heitinga verloor zijn basisplaats aan Ron Vlaar.

Heel even leek het ,,wonder van Charkov'' misschien dan toch uit te komen, toen Van der Vaart zijn ploeg na 11 minuten fraai op voorsprong schoot (1-0). Al snel werd echter duidelijk waarom Van Marwijk zo lang vast heeft gehouden aan een systeem met twee controlerende middenvelders. Hij wilde zijn kwetsbare achterste linie zo veel mogelijk ontlasten.

Want na de openingstreffer van Van der Vaart werden de Nederlandse verdedigers aan alle kanten voorbij gelopen. Cristiano Ronaldo raakte de buitenkant van de paal. Gregory van der Wiel, het hele toernooi al matig op dreef, gunde Helder Postiga een geweldige kans en opnieuw Ronaldo kopte op de vuisten van doelman Maarten Stekelenburg. Vlaar mocht zich aanrekenen dat Ronaldo na 28 minuten gelijkmaakte (1-1), al mocht Oranje niet mopperen met een gelijke stand bij rust.

Huntelaar werd in het eerste bedrijf niet in stelling gebracht, Wesley Sneijder liep er verloren bij op de linkerflank. Na rust dirigeerde Van Marwijk de kleine spelmaker naar het midden en waren Van Persie en Robben de flankspelers. Het maakte allemaal weinig uit, ook niet toen de bondscoach aanvaller Ibrahim Afellay voor linskback Jetro Willems bracht. Oranje voetbalde verder met drie verdedigers en wie anders dan Ronaldo profiteerde na 74 minuten van de ruimte: 1-2.

Lees verder na de advertentie
© afp
© epa
© reuters
© ap
© afp
© reuters
© ap
© ap
© reuters

Deel dit artikel