Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Verkiezingsprogramma D66: 'hacken' onder voorwaarden legaliseren'

Home

Thomas van der Kolk

© Thinkstock

Het platleggen van websites moet onder bepaalde omstandigheden worden gelegaliseerd. Dat staat volgens persbureau Novum in 'En Nu Vooruit', het verkiezingsprogramma van D66, dat morgen officiëel wordt gepresenteerd.

Het plan zou afkomstig zijn van D66-Kamerlid en campagneleider Kees Verhoeven. Websites platleggen is niet altijd strafbaar, maar kan soms ook worden beschouwd als een vorm van demonstreren, vindt hij. Nu wordt het in veel gevallen nog als een criminele vorm van hacken beschouwd.

Lamgelegd
Het gaat specifiek om zogenoemde distributed-denial-of-service (DDoS)-aanvallen, waarbij websites worden lamgelegd door er een grote hoeveelheid aanvragen naartoe te sturen. Er moeten regels komen die deze praktijken onder specifieke voorwaarden toestaan, aldus D66. Zo moet een aanval van tevoren gemeld worden, zodat een rechter deze eventueel kan verbieden, en bedrijven de kans krijgen om maatregelen te nemen.

D66 heeft internetvrijheid al langer hoog op de agenda staan, en volgens Novum is er in het verkiezingsprogramma ook veel aandacht aan besteed. De partij wil verder bijvoorbeeld dat het doorspelen van informatie over bezoekers van websites aan banden wordt gelegd. Verhoeven verzette zich eerder tegen de komst van het omstreden anti-piraterijverdrag ACTA.

Deel dit artikel