'Vergeten ziektes' verdienen meer aandacht

home

Redactie

Een vrouw krijgt een injectie tegen de ziekte Leishmaniasis in Afghanistan © EPA

Een kleine inspanning op het vlak van onderzoek en ontwikkeling zou een enorme invloed hebben op de strijd tegen de drie grootste "vergeten ziektes". Dat stelt een nieuw rapport van Artsen Zonder Grenzen.

Het rapport Fighting Neglect schetst een kwarteeuw strijd tegen de drie ziektes: leishmaniasis, slaapziekte en de ziekte van Chagas in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. De ziektes zijn samen verantwoordelijk voor 70.000 doden per jaar en honderdduizenden zieken.
Verwaarloosd

Het rapport toont aan dat de diagnose en behandeling van de ziektes mogelijk is en dat vooral decennia van verwaarlozing tot de huidige situatie hebben geleid.

"Die ziektes zijn geen vloek", zegt Dr Unni Karunakara, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. "Ze vormen een uitdaging, maar ze zijn goed te behandelen en te genezen. Daarvoor hebben we wel politieke wil nodig. De wil om te betalen voor programma's die werken en om betere middelen te ontwikkelen om de ziektes aan te bestrijden."

De ziektes slaan het hardst toe in de armste landen van de wereld, zoals Bolivia, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Ethiopië en Zuid-Soedan. "We zitten met een verschrikkelijke cyclus van verwaarlozing", zegt Gemma Ortiz van Artsen Zonder Grenzen. "Beleidsmakers besteden geen aandacht aan de ziektes omdat ze beweren dat er niet genoeg middelen zijn om de patiënten te behandelen. De farmaceutische firma's investeren niet in onderzoek omdat vooral de armste mensen in de wereld getroffen worden, en er geen winsten te behalen zijn. Die cirkel moet doorbroken worden."
Meer aandacht

AzG ziet wel een positieve evolutie in de stijgende wereldwijde aandacht voor de vergeten ziektes. Begin dit jaar nog lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een actieplan om enkele van de ziektes aan te pakken, met steun van de Bill and Melinda Gates Foundation, en landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

"Maar concrete resultaten blijven uit", zegt de organisatie. "Behandelingsprogramma's moeten nog altijd uitgebreid worden, en het plan voorziet niet in meer middelen of strategieën om de huidige strijd tegen de ziekte van Chagas of de slaapziekte naar een hoger niveau te tillen."

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie