Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Verbied lobby in de fossiele sector'

Home

Joop Bouma

© anp

Bedrijven in de fossiele sector (olie, steenkool, gas) moeten op afstand worden gezet van het klimaatbeleid van overheden. Ze moeten beperkt worden in hun kansen om beleid te beïnvloeden. Dat zeggen organisaties die de lobby van grote ondernemingen volgen.

Tijdens de klimaattop in Parijs riep Corporate Accountability International (Boston) en Corporate Europe Observatory (Brussel) gisteren de VN-organisatie voor klimaatbeleid UNFCCC op om fossiele bedrijven uit te sluiten van toegang tot overheden. Ook tijdens de VN-klimaatconferentie praten vertegenwoordigers van grote bedrijven in de wandelgangen volop mee over een nieuw klimaatverdrag.

Volgens Corporate Europe Observatory zit ook in Europa het grote bedrijfsleven bij de huidige Europese Commissie-voorzitter Juncker op schoot. CEO's van onder meer Shell, Total, Ford, BMW, Opel, Daimler, Hyundai én Volkswagen dineerden gisteravond met leden van de Europese Commissie in Brussel, in een gebouw van de commissie in Brussel.

De lobby-bijeenkomst was georganiseerd door de Europese werkgeverskoepel BusinessEurope. Ook farmaceutische bedrijven als Pfizer, MSD en Proctor & Gamble zaten aan tafel. En de KLM. De bijeenkomst werd volgens documenten die door Corporate Europe Observatory zijn opgevraagd, door vijf eurocommissaarissen bijgewoond, onder wie de Nederlander Frans Timmermans.

Richtlijn
De organisaties willen dat UNFCCC een richtlijn opstelt, net als eerder de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed bij de tabaksindustrie. In de WHO-richtlijn staat dat overheden afstand moeten houden van tabaksproducenten, omdat tabaksgebruik de gezondheid ernstig schaadt. De maatregel werd genomen nadat uit interne bedrijfsdocumenten duidelijk was geworden dat de tabakssector decennialang alle mogelijk middelen inzette om de risico's van roken te bagatelliseren. Daardoor is krachtig overheidsbeleid tegen het roken lang uitgebleven.

Lees verder na de advertentie

Tijdens de bijeenkomst van BusinessEurope waren ook directieleden van tabaksbedrijven als Philip Morris, Imperial Tobacco, British American Tobacco en Japan Tobacco aanwezig. Dat lijkt in strijd met de WHO-richtlijn. Woordvoerder Peter Vertessy van BusineeEurope wilde gisteren geen nader commentaar geven. "Onze bijeenkomst is volkomen transparant."

Exxon-affaire
Afgelopen zomer bleek dat oliebedrijf ExxonMobil de afgelopen jaren meer dan 2,3 miljoen dollar gaf aan leden van het Amerikaanse Congress die de klimaatverandering ontkenden en tegen overheidsbeleid stemden. Exxon zou ongeveer 30 miljoen dollar hebben doorgesluisd naar onderzoekers en activisten die in het openbaar twijfels uitten over het klimaatprobleem.

In 2007 verklaarde Exxon dat dit soort financiële steun niet meer werd verstrekt, maar uit nieuwe gegevens blijkt dat de oliefirma ermee is doorgegaan, zegt milieuorganisatie Greenpeace.

Volgens Tamar Lawrence-Samuel van Corporate Accountability International blijkt uit de Exxon-affaire dat de fossiele industrie dezelfde lobbymethoden hanteert als eerder de tabaksindustrie. "Maar de UNFCCC heeft niet, net als de WHO, een beleid dat er afstand moet worden genomen van de steenkool-, olie en gasbedrijven. Dat moet veranderen", vindt zij.

© anp

Deel dit artikel