Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vaticaan is niet meer te onderscheiden van Kremlin'

Home

Robin de Wever

Hans Kung in 2003 © EPA

De rooms-katholieke kerk zou paus Benedictus XVI moeten afzetten. Het Vaticaan is niet meer te onderscheiden van het Kremlin, vindt de voorname Zwitserse theoloog Hans Küng.

In de Britse krant The Guardian pleit de Vaticaan-criticaster voor een 'bottom-up revolutie' waarbij verregaande hervormingen worden doorgedrukt. Het is bepaald niet de eerste keer dat hij pleit voor hervormingen.

In zijn dertig boeken liet hij zich afgelopen decennia al kritisch uit over de Vaticaanse leer over onder meer het celibaat, anticonceptie en abortus. Zeven jaar geleden riep hij op tot vervanging van de Johannes Paulus II. De toenmalige paus was niet hervormingsgezind genoeg, meende Küng.

Bevriend met Benedictus
Over Benedictus is hij nog kritischer. Opmerkelijk, want de twee werkten ooit voor dezelfde instelling en zijn min of meer bevriend. Andere hoge geestelijken konden het minder goed met Küng: de Duitse bisschoppenconferentie ontnam hem in 1980 de leerbevoedgheid, het Vaticaan publiceerde kritiek op zijn werk.

'Dat bisschoppen onvoorwaardelijke trouw aan de paus moeten zweren is bijna net zo extreem als het feit dat Duitse generaals trouw aan Hitler moesten zweren', stelt Küng in een interview met de krant. Het Vaticaan verdraagt volgens hem zo weinig tegenspraak dat geestelijken wel twee keer nadenken voordat ze hun mond opendoen.

'De regels voor het kiezen van bisschoppen zijn zo rigide dat iemand die pleit voor, zeg, de pil of vrouwelijke priesters direct van het lijstje wordt gehaald.' De kerkelijke hiërarchie bestaat nu volgens hem vooral uit jaknikkers. Pijnlijk, vindt hij, want de kerk kan dezer dagen wel wat kritische denkers gebruiken.

'Paus lijkt wel hoofd van geheime dienst'
'Het Vaticaan verschilt niet van het Kremlin. Zoals de voormalige geheim agent Poetin aan het roer kwam te staan in Rusland, zo werd Ratzinger, als hoofd van de kerkelijke geheime dienst, hoofd van het Vaticaan. De kerk is 'gepoetiniseerd', meent Küng.

Küng is niet de eerste die de 'autoritaire' houding van het Vaticaan hekelt. De Britse kerkhistoricus Diarmaid MacCulloch stelde deze zomer dat de rooms-katholieke kerk ligt op ramkoers omdat ze doof is voor de kritiek uit Europese kerken. Die zou uiteindelijk leiden tot een 'grote scheuring'.

MacCulloch leek te doelen op Oostenrijk, waar ongeveer tien procent van de rooms-katholieke geestelijken gescheiden en hetrouwde mensen toelaten tot de communie. De dissidenten vinden ze dat niet-gewijden en vrouwen de mis moeten kunnen opdragen en zouden het celibaat graag afschaffen.

Lees verder na de advertentie

 
De regels voor het kiezen van bisschoppen zijn zo rigide dat iemand die pleit voor de pil of vrouwelijke priesters direct van het lijstje wordt gehaald
Hans Küng

Deel dit artikel