Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vaticaan financierde VS en hielp zo Hitler te verslaan'

Home

Robin de Wever

Adolf Hitler op een ansichtkaart © EPA

Het Vaticaan heeft door slim te investeren een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het verslaan van nazi-Duitsland. Dat claimen Amerikaanse onderzoekers die de historische financiële transacties van de kerk hebben doorgelicht.

Paus Pius XII verhuisde een groot deel van de Roomse miljoenen kort voor het begin van de oorlog naar de Verenigde Staten. Daar investeerde ze de reserves en goudvoorraden in staatsobligaties en in bedrijven als Rolls Royce, Dow Chemical en General Electric. Een ander deel ging naar Groot-Brittannië, vermoedelijk mede om minder afhankelijk te zijn van de Italiaanse lira.

De Verenigde Staten waren tijdens de Tweede Wereldoorlog het financiële hoofdkwartier van de kerk. Het Vaticaan zou in totaal ruim 10 miljoen euro in het land hebben geïnvesteerd.

VS hielpen Vaticaan op weg
Washington was op de hoogte van de financiële verhuizing en zou zelfs welwillend genoeg zijn geweest om wat financiële drempels te slechten. Daardoor had het Vaticaan meer bewegingsruimte. Sterker nog: toen de Britse regering één van de regeringen wilde blokkeren, wist Washington dat met een diplomatieke ingreep te voorkomen.

De onderzoeksresultaten zijn in december gepubliceerd in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift en worden deze week beschreven in de Vaticaanse krant l'Osservatore Romano. 'Veel van het geld was bedoeld om noodlijdende kerken te helpen', schrijft l'Osservatore.

'Het ging naar missies, nuntiaturen (pauselijke ambassades, RdW), seminaries en bisdommen op alle continenten.' Kerken die bezet of onderdrukt werden konden aanspraak maken op speciale financiële ondersteuning.

'Over de financiële geschiedenis van de oorlog is weinig bekend'
Opvallend is de 'stortvloed aan Vaticaans geld' die volgens de onderzoekers richting het Amerikaanse leger ging. Hoewel nog veel onduidelijk is en het artikel weinig exacte bedragen noemt, gaan ze er wel vanuit dat het leger dankzij de kerk aanzienlijk sterker in de schoenen stond. 'De financiële geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is nog onverkend terrein', meent l'Osservatore Romano. De financiële verslaglegging is opgeslagen in de het Nationale Britse Archief.

De bezittingen van het Vaticaan vormen een goed beschermd geheim, maar de afgelopen jaren klinkt de roep om transparantie steeds luider. Toetsingsinstituut Moneyval constateerde afgelopen zomer dat het Vaticaan op weg is naar meer transparantie. De toenmalige situatie kreeg een krappe voldoende.

Vorige week meldde The Guardian al dat het Vaticaan eigenaar is van een vastgoedimperium met een reeks dure panden in het centrum van Londen. De organisatie werd decennia geleden opgericht met geld van de Italiaanse dictator Mussolini. Hij betaalde het Vaticaan in 1929 om zijn fascistische regime erkend te krijgen. Dankzij veel lucratieve investeringen is de portefeuille nu meer dan 680 miljoen euro waard.

Lees verder na de advertentie

 
Een stortvloed van Vaticaans geld ging richting het Amerikaanse leger

Deel dit artikel