'Vandaag wetsvoorstel om alcoholleeftijd naar 18 te krijgen'

home

Redactie

Illustratie © ANP

Op initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wordt vandaag een wetsvoorstel ingediend om de minimumleeftijd voor het gebruik en bezit van alcohol te verhogen van 16 naar 18 jaar. Sinds een aantal partijen zich eind juni uitsprak voor de verhoging van die minimumleeftijd, heeft zich in de Tweede Kamer een meerderheid afgetekend voor het voorstel.

Het wetsvoorstel van de ChristenUnie, PvdA, CDA, SGP en de Partij voor de Dieren zal ook gesteund worden door de SP en GroenLinks, waardoor er een Kamermeerderheid is voor het voorstel. Nog geen jaar geleden lukte dat niet. Minister Schippers zei al eerder geen principiële bezwaren te hebben tegen verhoging van de alcoholleeftijdgrens, al wil haar partij (de VVD) eerst afwachten hoe eerder afgesproken maatregelen worden gehandhaafd.

Kamerlid Voordewind zegt in een interview met Nu.nl dat het nu tijd is voor een motie omdat er 'blijkbaar een nieuwe realiteit is', met de steun van CDA, GroenLinks en de PvdA bij de meest recente congressen van die partijen.

Het voorstel zal naar verwachting na het zomerreces door de Tweede Kamer worden besproken.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie