Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Val van pond uit EMS geleid door Duitsers'

Home

Van onze redactie economie AMSTERDAM - George Soros, de mega-speculant die op één dag een miljard dollar verdiende door te speculeren op devaluatie van het Britse pond in september 1992, denkt dat de valuta-onrust die Europa die herfst plaagde, was geënsceneerd door de Bundesbank.

In The Times publiceerde de Hongaarse Amerikaan gisteren een deel van zijn te verschijnen autobiografie, waarin hij ingaat op de oorzaak van wat hij noemt “het mislukken van het EMS”. Dit Europees monetair stelsel, dat de wisselkoersen van de deelnemende landen stabiliseert, is overigens helemaal niet mislukt; er zijn juist steeds meer landen die (weer) lid willen worden, zoals Zweden, Finland en Italië. Maar sinds het Britse pond in september 1992, onder druk van speculanten als Soros die massaal ponden verkochten, uit het EMS viel, geldt het stelsel in Groot-Brittannië als mislukt.

“Het mislukken van het EMS was niet voorbestemd”, schrijft Soros. “Geloof me, speculatie is riskant en de uitkomst is verre van zeker. Hoe dan ook, wij handelden niet op onszelf. We volgden de Bundesbank. Misschien begrepen wij beter dan anderen wie onze baas was en pikten we beter de signalen op. Maar ik twijfel er niet aan wie de jachtpartij leidde. Misschien zaten we fout door te denken dat de Bundesbank vastbesloten was het EMS op te breken om zijn rol als scheidsrechter van monetair beleid in Europa te behouden. Maar dat is wel een vruchtbare misvatting gebleken.”

Deel dit artikel