Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Urenco dumpt nucleair afval in Rusland’

Home

Van onze verslaggever

Het grootste deel van het uranium dat het bedrijf Urenco jaarlijks naar Rusland exporteert, wordt daar langdurig opgeslagen. Volgens kernfysicus Kees Andriesse is dit een vorm van nucleaire afvaldumping.

Dat meldt het Radio-1-programma ’De Ochtenden’ (EO) vandaag. „Je eigen rommel gooi je niet bij een ander neer. De Nederlandse staat moet daar zelf de verantwoordelijkheid voor nemen”, aldus Andriesse. Volgens Urenco is er geen sprake van het dumpen van afval.

In de verrijkingsfabriek van Urenco in Almelo wordt uranium verrijkt, waardoor het geschikt wordt als brandstof voor kerncentrales. Bij dit verwerkingsproces blijft verarmd uranium over. Dat wordt aan Rusland verkocht voor bewerking in nucleaire fabrieken in Siberië. Een klein deel van dit uranium komt daarna alsnog terug bij Urenco. Het grootste deel – 70 procent, jaarlijks zo’n 3500 ton – blijft in speciale stalen vaten achter op opslagterreinen bij fabrieken in Novouralsk, Angarsk en Seversk. Het ligt daar voor onbepaalde tijd opgeslagen.

Andriesse beschouwt dit als een goedkope manier voor Urenco om af te komen van het uranium dat de firma zelf niet meer kan gebruiken. Hij stelt bovendien dat er in Rusland slordig mee wordt omgegaan. Urenco-directeur Huub Rakhorst weerspreekt dat. Volgens hem zullen de Russen het verarmde uranium uit Nederland in de toekomst gebruiken als grondstof voor nieuwe kernreactoren van het type kweekreactor. Maar volgens Andriesse is deze optie ’niet serieus te nemen’, omdat nagenoeg alle experimenten met kweekreactoren gestopt zijn vanwege veiligheidsproblemen.

Russische milieuorganisaties bevestigen dat het uranium langdurig wordt opgeslagen in de vorm van het giftige uraniumhexafluoride. Bij de verwerking van die stof zouden al drie doden zijn gevallen.

Deel dit artikel