Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Uitvinder' van broodje döner kebab overleden

Home

© anp

In Berlijn is zaterdag de 'uitvinder' van het broodje döner kebab overleden. Kadir Nurman, die de populaire snack als Turkse immigrant in 1972 introduceerde in Duitsland, werd 80 jaar.

In 1972 opende Nurman een eetkraampje in West-Berlijn, waar hij de döner kebab (gegrild vlees met sla in een pitabroodje) aan de man bracht. Vergelijkbare gerechten bestonden eigenlijk al, maar het was Nurman die de tomaat en ui toevoegde. Later kwamen daar de sla en saus bij.

De snack werd razendsnel populair in Berlijn en vervolgens ook in de rest van Europa.

Hoewel er andere personen ook de uitvinding van de döner kebab claimden, werd Nurman twee jaar geleden door de Vereniging van Turkse Döner-fabrikanten erkend als de officiële bedenker van het gerecht.

De man vroeg geen patent aan voor zijn vinding, zodat hij er niet rijk van werd. Spijt had Nurman daar niet van. In een tv-interview liet hij een paar jaar geleden weten dat hij verheugd was dat zoveel Turken wereldwijd hun boterham verdienden met de verkoop van döner kebab. Alleen in Duitsland al zijn er 16.000 döner-kebabzaken.

Lees verder na de advertentie
Kadir Nurman werd 80 jaar. © epa

Deel dit artikel