Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Uiteindelijk regeert God en zorgt hij ervoor dat alles goed komt'

Home

Redactie

Elbert Dijkgraaf in gesprek met Kees van der Staaij. © ANP

Elbert Dijkgraaf vormt samen met Kees van der Staaij de tweemansfractie van de SGP. Naast politicus is hij ook wetenschapper. Sinds 2009 is hij hoogleraar aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam, waar hij nog altijd één dag in de week te vinden is. Volgens Dijkgraaf vullen geloof en wetenschap elkaar goed aan.

In een interview met Volkskrant.nl zegt Dijkgraaf dat hij geen probleem heeft met de discussie tussen wetenschap en geloof.
Volgens hem zijn er geen voorbeelden waar die twee in tegenspraak zijn. "Stel nou dat de schepping 6000 jaar geleden heeft plaatsgevonden en wetenschappers één seconde later erbij kwamen. Hoe oud zouden ze dan denken dat Adam was? De wetenschapper denkt 34, 35 jaar. En een steen die er ligt, die is volgens dezelfde wetenschapper al miljoenen jaren oud. Terwijl het geheel net door God geschapen is."

Voor de SGP is de Bijbel de belangrijkste leidraad in de politiek. Maar volgens Dijkgraaf zoekt de partij altijd naar aanvullende argumenten. "Neem de koopzondag. Het is duidelijk hoe wij daar vanuit de Bijbel principieel tegen aankijken. Maar ook de meeste literatuur wijst uit dat het invoeren van de koopzondag geen positief effect heeft op de economie. Dat gebruiken wij dan ook in het debat."

Dijkgraaf gelooft dat wel dat God alle dingen bestuurt, maar volgens hem is de mens geen 'automaat': "De eigen verantwoordelijkheid is erg groot, die besturing neemt dat niet weg. Dat is de kern van wat wij zeggen: uiteindelijk regeert God en zorgt hij ervoor dat alles goed komt."

Het Europese Hof stelde onlangs het Clara Wichman-instituut in het gelijk in een procedure tegen de weigering van de SGP partij om vrouwen toe te laten op de kieslijsten. De discussie over de rol van vrouwen binnen de SGP vindt Dijkgraaf niet vervelend: "Het is een normale vraag die ik wel begrijp. Maar ik vind het wel vervelend als anderen zich inhoudelijk met de discussie gaan bemoeien door het voeren van rechtszaken."

Dijkgraaf weet niet waar de drang vandaan komt om de SGP te dwingen haar vrouwenstandpunt te herzien. "Ik vind het onvolwassen. Het is een soort totalitaire houding van: wij bepalen wel wat goed voor jullie is. Maar als je van hun norm afwijkt moeten er ineens maatregelen tegen je worden genomen. Onze vrouwen willen die discussie zelf voeren. Maar we merken dat door de rechtszaak de discussie juist doodbloedt. Dat zie je wel vaker als je van buitenaf aangevallen wordt."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie