Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Tussenpaus' Van Beek gaat VVD-fractie leiden

Home

Edo Sturm

De VVD-fractie heeft woensdagavond laat Tweede Kamerlid Willibrord Van Beek als tijdelijk fractievoorzitter naar voren geschoven. Hij zal als „tussenpaus" de fractie leiden.

Van Aartsen trok zich woensdag terug als fractievoorzitter. Het ligt in de bedoeling dat Van Beek binnenkort wordt opgevolgd door een nieuwe lijsttrekker, die door de leden van de VVD wordt gekozen. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs besluit donderdag of hij zich daarvoor kandidaat stelt.

Van Beek zei woensdagnacht dat hij fractieleider blijft zolang er geen nieuwe lijsttrekker is gekozen. Hij heeft zelf geen ambitie om dat te worden. Zodra er een lijsttrekker komt die ook fractieleider kan worden, is hij weg. „Ik kleef niet aan het pluche.”

Van Beek zal de politieke lijn van Van Aartsen voortzetten. „Maar ik sluit niet uit dat ik sommige vragen anders beantwoord dan mijn voorganger.”

De fractie koos ook een nieuwe vicefractievoorzitter in de persoon van Edith Schippers. De huidige fractievoorzitter, Bibi de Vries, zei niet meer beschikbaar te zijn voor die functie omdat ze zich te veel verbonden voelde met Van Aartsen. Om dezelfde reden was ze ook niet in de markt voor het fractievoorzitterschap. De Vries wordt door ingewijden genoemd als mogelijke opvolger van Rutte als staatssecretaris van Onderwijs.

De 41-jarige Edith Schippers zit sinds 2003 in de Kamer en doet voor de liberalen de woordvoering voor de zorg. Voordat ze Kamerlid werd, was ze onder meer beleidsmedewerkster van de fractie.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie