Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Turkije wil grondoffensief in Syrië'

Home

Kick Hommes

Turkse artillerie beschiet stellingen van Koerdische strijders in Syrië. © AP

Hoewel de Turkse premier Ahmet Davutoglu 'niet een oorlog in Syrië ingezogen wil worden', slaat het land wel degelijk spierballentaal uit. Vandaag zei een regeringsfunctionaris dat Turkije bondgenoten zoekt voor een grondoffensief in Syrië. Tegelijkertijd bombardeert Ankara Koerdische stellingen en haalt het land wederom uit naar Rusland.

De diplomatieke rel tussen Turkije en Rusland werd vandaag door Davutoglu zelf verder op de spits gedreven. De Turkse premier had tijdens zijn wekelijkse reden voor leden van zijn eigen AK-partij geen goed woord over voor Russische bombardementen in Syrië. "De Russische vliegtuigen gooien sinds september bommen zonder onderscheid te maken tussen burgers, kinderen en militairen. Dat is barbaars, laf en wreed."

De harde woorden komen een dag nadat Russische vliegtuigen bommen wierpen op ziekenhuizen in twee Syrische steden - acties die door Turkije en de Verenigde Naties werden aangemerkt als oorlogsmisdaad. Rusland ontkent: "Zij die dat roepen, kunnen hun claim niet onderbouwen met bewijs", zei een woordvoerder van het Kremlin.

Lees verder na de advertentie

Grondoffensief
Ondertussen voert Turkije ook de strijd tegen de Koerden op aan de Turks-Syrische grens. Voor de vierde dag op rij worden Koerdische stellingen onder vuur genomen. Een hoge functionaris van de Turkse regering liet persbureau AFP weten dat Ankara een militaire grondoperatie in Syrië wil uitvoeren, mits de Westerse bondgenoten meewerken. "Zonder grondoperatie is het onmogelijk de gevechten in Syrië te stoppen", zei functionaris. "Het is geen solo-operatie van Turkije in Syrië. We willen dit met bondgenoten doen. Maar natuurlijk weet niemand wat er over tien dagen gebeurt."

Dat Turkije dergelijke taal bezigt, is niet nieuw. Ankara reageerde afgelopen weekend woedend op de opmars van de Koerdische milities, die zich nadrukkelijk op het Syrische slagveld hebben gemeld. Strijdende Koerden, die in het noorden van Syrië vechten voor een eigen staat, zijn de strategisch gelegen stad Azaz inmiddels tot op enkele kilometers genaderd. Turkije probeert dat uit alle macht te verhinderen en dreigt met 'harde acties'.

De Turkse premier Ahmed Davutoglu. © ap

Stroom vluchtelingen
Turkije vreest dat de inname van Azaz een nieuwe vluchtelingenstroom richting Turkije op gang brengt. In de noordelijke regio van Syrië liggen tussen Azaz en de Turkse grens al zo'n tien vluchtelingenkampen, staat in een Turks veiligheidsrapport. Als al die mensen naar Turkije trekken, kan het land dat naar eigen zeggen niet aan.

In Azaz overheersen op dit moment Syrische rebellen die vechten tegen Assad. De stad is van belang omdat het een corridor naar Turkije openhoudt. Via die corridor worden de rebellen vanuit Turkije bewapend.

De rebellen raken echter in de verdrukking nu het Syrische regeringsleger met Russische steun de aanval inzet op Aleppo en omringende gebieden. De Koerdische strijders profiteren daar als derde partij maximaal van, soms eveneens met Russische luchtsteun. Afgelopen week werd al een vliegveld veroverd, gisteren werd bekend dat zo'n 70 procent van het stadje Tal Rifaat inmiddels is ingenomen door Koerdische strijders. Die stad was de laatste horde voordat kan worden doorgestoomd naar Azaz.

Een kind wacht bij de grensovergang in Kilis totdat de Turkse grens open gaat. © Photo News

Ankara eist terugtrekking
Turkije wil dat de Koerden zich terugtrekken uit het veroverde gebied. Vanwege de vluchtelingenstroom, maar ook omdat Turkije vreest dat de Koerden aan de Turks-Syrische grens een aangesloten gebied in handen krijgen. Vooralsnog verdeelt de door de islamitische rebellen bezette corridor het Koerdische gebied in tweeën. De Koerden bezetten ten westen en ten oosten van die corridor stukken land. Terroristische organisatie Islamitische Staat heeft ook nog een deel van de grens in handen.  

Om hun eisen kracht bij te zetten bombardeert Turkije sinds dit weekend stellingen van de Koerdische eenheden. Bij de beschietingen kwamen minstens een vrouw en twee kinderen om het leven, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De Koerden binden vooralsnog niet in en zeggen dat ook niet te zullen doen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel