Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Topambtenaar Demmink was in 1996 wel in Turkije'

Home

Zelf zegt hij er sinds 1987 niet meer te zijn geweest, maar een nieuw document zou bewijzen dat oud-topambtenaar Joris Demmink in 1996 wel degelijk in Turkije was. Het document vormde gisteren de inzet om de rechtbank in Utrecht ertoe te bewegen een aantal getuigen onder ede te verhoren.

Al jaren wordt de vroegere directeur-generaal van het ministerie van justitie achtervolgd door publieke aantijgingen van ontucht met minderjarige jongens. Demmink ging hier nooit op in, maar na zijn pensionering vorig jaar is hij een rechtszaak begonnen tegen het Algemeen Dagblad "wegens het verspreiden van leugens". De Roestige Spijker, een organisatie die doofpotaffaires wil onthullen, wil een dwangsom voorkomen door nu van de rechter toestemming te krijgen getuigen onder ede te horen.

Advocaat Matthijs Kaaks zet die eis kracht bij met een document van het Turkse ministerie van justitie. Dat stelt dat Demmink in juli 1996 Turkije is ingereisd. Het openbaar ministerie in Nederland onderzoekt de kwestie nu.

Demmink blijft bij zijn ontkenning, zegt diens advocaat Harro Knijff. "Deze reis komt niet overeen met zijn agenda." Uit eerder onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat Demmink in die tijd in Turkije zou zijn geweest. Wel bevestigt het Nederlandse ministerie van justitie de echtheid van het document. Knijff hoopt de getuigeverhoren te voorkomen, en wil het onderliggende dossier zien.

"Demmink heeft zelf gezegd dat de onderste steen boven moet komen", aldus Kaaks. "Dat willen wij ook." De rechter beslist over zes weken over de verhoren.

(Trouw)

Deel dit artikel