Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Texel een Europese topbestemming? Dat wisten wij allang'

Home

Amber Dujardin

Vakantiegangers genieten van het mooie weer tijdens de meivakantie op Texel. © anp

'Natuurparken, verlaten witte zandstranden en dennenbossen'. Deze idyllische omschrijving is niet van toepassing op een exotisch gebied in de Stille Zuidzee, maar op ons eigen Texel. Reisgids Lonely Planet heeft het Waddeneiland opgenomen in haar top 10 van Europese vakantiebestemmingen. 'Ontsnap naar een onbekend eiland vol avontuur!'

De reisgids prijst Texel vanwege zijn vele zomerfestivals, waaronder de 'spectaculaire Ronde om Texel', de grootste catamaranrace ter wereld. Volgens Lonely Planet biedt het eiland voor ieder wat wils, 'van boottochten tot paardrijden en skydiven'. Het Waddeneiland prijkt in de Europese top 10 op de negende plaats tussen bestemmingen als Venetië, de Dordogne en Tenerife (zie kader). "Ga erheen voordat de rest van Europa het ontdekt", zo luidt het advies van de doorgewinterde reisexperts.

Ander publiek
Voor Wouter de Waal, directeur van de VVV op Texel, komt die aanbeveling niet als een verrassing. "Hier is de typisch Texelse reactie: dat wisten we toch allang!" Toch vindt de Waal het 'superleuk' dat het eiland in de Europese topbestemmingen is opgenomen, zegt hij. "Wie weet komt er nu wat meer ander publiek. We hebben hier nu vooral Nederlanders, Duitsers en Belgen. Dat zijn vaak mensen van een wat hogere leeftijd, gericht op de natuur. De Lonely Planet richt zich ook op jonge mensen die hun bestemming verder weg zoeken."

Lees verder na de advertentie
© anp

Toch is het vooral de bijzondere natuur die De Waal aanraadt bij toeristen. Zijn eigen favoriete plek is de Slufter. "Dat is de enige plek in Nederland waar de zee het land instroomt in een bijzonder natuurgebied", aldus De Waal. "Maar ook de Hors is prachtig. Daar groeien de duintjes nog op een natuurlijke manier."

Waddeneilanden in trek
Niet alleen Texel, maar ook de andere Waddeneilanden zijn de laatste jaren populair, merkt De Waal. "Na de crisis zie je dat er weer meer mensen komen. Ik weet niet of de onveiligheid in de wereld daar ook een rol bij speelt. Dat is speculeren. Maar Nederland is als vakantiebestemming steeds meer in trek."

Een andere reden voor de populariteit van de Wadden is de stijgende temperatuur aan de stranden van de Middellandse Zee, denkt De Waal. "Daar smelt je bijna", lacht hij. "Hier heb je ook mooie stranden, maar het is wat minder bakken aan de playa."

Deel dit artikel