Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Terreur gedijt door aandacht'

Home

Marjon op de Woerd

De impact van de moord op de Britse soldaat in Londen is groot. Nog dagelijks leggen mensen bloemen op de plek van de aanslag. © reuters

Na de moord op een Britse soldaat vorige week in Woolwich spreken media en politici weer volop over terrorisme in Europa. De angst voor zogenoemde 'homegrown' terroristen die in hun thuisland radicaliseren en aanslagen plegen, groeit hierdoor. Maar op een internationale conferentie over moslimextremisme in Europa die gisteren plaatsvond in Amsterdam was de teneur een andere.

Volgens Petra Weyland, hoogleraar Midden-Oosten Betrekkingen aan het Europees Centrum voor Veiligheidsstudies, is de aanslag in Londen geen teken aan de wand. Ze ziet zowel de moord op de Britse soldaat als de steekaanval op een Franse militair - afgelopen weekeinde - eerder als incidenten.

"De veiligheid van een individu is beschadigd en daardoor de samenleving. Dat is geen terrorisme", zegt Weyland. Ze vindt dat alles te snel wordt toegeschreven aan de djihad - de islamitische heilige oorlog - en roept op tot een boycot van de term. "Hebben we die term nodig?", vraagt ze zich af. "Is de aanslag in Londen niet gewoon extreem geweld?"

Crisisteam
Peter Knoope, directeur van het Internationaal Centrum voor Counter-Terrorisme in Den Haag, gelooft dat de samenleving erbij gebaat is als een incident met twee daders en één slachtoffer niet als terrorisme wordt aangeduid. Volgens Knoope en Weyland moeten media en politici de aandacht voor deze relatief kleine daden verminderen. Volop aandacht vergroot namelijk de kans op imitatiegedrag en leidt tot meer angst onder de bevolking. Juist datgene dat terroristen willen bereiken.

Knoope heeft daarom kritiek op de Britse reactie na de gebeurtenis van vorige week. De Britse premier Cameron vloog terug uit Frankrijk en het zwaarste crisisteam werd bijeen geroepen. "De Britten hebben zich laten meeslepen." De Fransen gaan er met het Parijse incident volgens hem beter mee om. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Franse militair nog leeft en het verhaal daardoor een ander karakter kent.

Knoope: "Natuurlijk moet je aan terrorismebestrijding doen. Maar terrorisme gedijt door het podium, dus het bestrijden ervan doe je door de communicatie erover klein te houden. Dat is de enige manier".

Deel dit artikel