Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Terminale patiënt' donorshow geeft geen nier weg

Home

(Novum) - BNN geeft geen nier weg. De terminaal zieke Lisa die in de Grote Donorshow een nier zou gaan weggeven aan één van de drie kandidaten blijkt een actrice te zijn. Omroep BNN wilde met het programma dat vrijdag werd uitgezonden Nederland wakker schudden en mensen oproepen zich te laten registreren als donor. Het programma leidde wereldwijd tot grote verontwaardiging.

De drie kandidaten zijn wel echte nierpatiënten. Zij hebben meegedaan omdat zij het plan van BNN steunden. In de show vertelden zij over hun leven en hoe hun ziekte hun leven beïnvloedt.
Veertienhonderd mensen zitten te wachten op een nieuwe nier. Uit de sms'jes die de kijkers vrijdagavond stuurden om 'Lisa' te adviseren blijkt dat alle drie de patiënten een nieuwe nier wordt gegund. Kijkers kunnen via een sms en de website van BNN een formulier invullen waarmee zij donor kunnen worden.

BNN zegt zich te realiseren dat de aanpak controversieel en op het randje is. "Maar met dit programma heeft BNN alarm willen slaan." De directeur van producent Endemol zegt een programma als de Grote Donorshow nooit in het echt te willen maken. "Ik begrijp de massale verontwaardiging goed. Maar ik hoop ook op begrip."

Premier Balkenende zei vrijdag dat de donorshow het imago van Nederland in het buitenland schaadt. Het CDA wilde de show verbieden, maar dat bleek wettelijk niet mogelijk. De show werd vrijdag besproken in de ministerraad. Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) noemde het programma ongepast. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kreeg een uitnodiging voor de show, maar besloot niet te gaan.

Deel dit artikel