Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Taliban verruilen politiek voor criminaliteit'

Home

Redactie

Politiecontrole in de Afghaanse provincie Helmand. © epa

De Taliban zijn steeds vaker betrokken bij criminele activiteiten in Afghanistan. Ze houden zich daardoor minder bezig met de politiek. Dat schrijven de Verenigde Naties (VN) in een rapport.

Experts zeggen dat de Taliban zich binnen criminele netwerken meer richten op drugshandel, afpersing, illegale mijnbouw en ontvoeringen. De schaal waarop ze zich hiermee bezighouden, is sinds een aantal jaar veel groter geworden.

De reden daarvoor is de grote hoeveelheid geld die ermee wordt verdiend. Zo hebben de Taliban met ontvoeringen zeker 16 miljoen dollar (14 miljoen euro) verdiend. De illegale mijnbouw en het afpersen van vrachtwagenchauffeurs die edelstenen vervoeren, leverden een soortgelijk bedrag op.

Volgens de experts heeft deze nieuwe trend 'grote gevolgen voor de vrede en veiligheid in Afghanistan'. Het stimuleert Talibanleden te profiteren van deze grote financiële voordelen, en komt het proces tot een verzoening met de nieuwe regering in gevaar, aldus de VN.

De Afghaanse president Ashraf Ghani wil na een voortdurende oorlog van ruim dertig jaar vrede in het land en probeert de Taliban om de onderhandelingstafel te krijgen. Het onderzoeksteam dringt er bij de Veiligheidsraad op aan sancties aan te scherpen en daarmee de criminele activiteiten van de Taliban bloot te leggen.

Lees verder na de advertentie
Gevangengenomen Talibanstrijders in Afghanistan. © afp

Deel dit artikel