Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Stuur Nederlandse special forces vaker naar het buitenland'

Home

Van onze verslaggever

Nederlandse ISAF militairen wachtten na aflossing op militaire basis Kandahar Air Field op het vliegtuig terug naar Nederland. © GPD/ CYNTHIA BOLL

De Nederlandse krijgsmacht heeft uitstekend getrainde special forces, maar zet deze weinig in voor gespecialiseerde opdrachten. De speciale eenheden kunnen veel vaker in het buitenland worden ingezet om de veiligheid van Nederland te vergroten.

Tot deze conclusie komt onderzoeker dr. Michiel de Weger van de Nederlandse Defensie-academie na het bestuderen van het optreden van de Nederlandse speciale eenheden gedurende de laatste twintig jaar. Vooral in Afghanistan hebben commando's en speciale eenheden van de mariniers werk gedaan dat reguliere infanterie-eenheden ook hadden kunnen doen, zoals gebieden verkennen en vechten met tegenstanders.

De Weger pleit ervoor om speciale eenheden in te zetten bij het opsporen en bestrijden van terreurnetwerken, de handel in kernwapens en drugs en bij het opsporen van oorlogsmisdadigers. In Nederland telt de krijgsmacht zo'n duizend militairen die tot deze speciale eenheden behoren.

De huiver om speciale eenheden in te zetten bij operaties in het buitenland kan volgens De Weger worden ondervangen door ze opdrachten onder verantwoordelijkheid van de ministeries van buitenlandse zaken en justitie te laten uitvoeren. De militaire leiding van speciale eenheden zou ook rechtstreeks met de betrokken ministers moeten kunnen overleggen.

De krijgsmacht telt zo'n duizend militairen bij landmacht, mariniers en marechaussee die tot de speciale eenheden worden gerekend. Bij de bezuinigingen op Defensie wordt deze groep voor een groot deel ontzien. De Weger noemt dat 'terecht, want ze zijn nuttiger dan veel grote wapensystemen en ze zijn ook veel goedkoper'.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie