Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Stuur asielzoekers nu niet terug naar ebolagebieden'

Home

Redactie

Een bord in Monrovia, Liberia. © EPA

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten voorlopig niet worden teruggestuurd naar de landen waar een ebola-epidemie heerst. Oppositiepartijen als D66 en GroenLinks pleiten daar maandag daarvoor.

D66-Kamerlid Gerard Schouw verwees maandag in het radioprogramma De Ochtend naar het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. Hij noemt het raar dat volgens een ander ministerie - dat van Veiligheid en Justitie - asielzoekers wel terug zouden kunnen. 'Dat is meten met twee maten.'

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het onverantwoord om asielzoekers nu terug te sturen naar de ebolalanden. Schouw en Voortman willen dat Nederland net als België het terugsturen voorlopig opschort.

Lees verder na de advertentie

Negatief reisadvies

Staatssecretaris Fred Teeven (Asielbeleid) liet de Kamer vorige week weten dat hij het uitzetbeleid voor de drie landen niet aanpast. Het negatieve reisadvies slaat ook niet op het risico op ebolabesmetting, maar op de toegenomen sociale onrust, binnenlandse reisbeperkingen, gesloten grensovergangen, geannuleerde vluchten en mogelijk geen of een zeer beperkte toegang tot medische zorg.

Volgens een asieladvocaat in het programma De Ochtend gaat het maar om een hele kleine groep asielzoekers van hoogstens enkele tientallen die terug moet naar de drie landen in West-Afrika.

Fred Teeven. © ANP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel