Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Stuur asielzoekers nu niet terug naar ebolagebieden'

Home

Redactie

Een bord in Monrovia, Liberia. © EPA

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten voorlopig niet worden teruggestuurd naar de landen waar een ebola-epidemie heerst. Oppositiepartijen als D66 en GroenLinks pleiten daar maandag daarvoor.

D66-Kamerlid Gerard Schouw verwees maandag in het radioprogramma De Ochtend naar het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. Hij noemt het raar dat volgens een ander ministerie - dat van Veiligheid en Justitie - asielzoekers wel terug zouden kunnen. 'Dat is meten met twee maten.'

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het onverantwoord om asielzoekers nu terug te sturen naar de ebolalanden. Schouw en Voortman willen dat Nederland net als België het terugsturen voorlopig opschort.

Lees verder na de advertentie

Negatief reisadvies

Staatssecretaris Fred Teeven (Asielbeleid) liet de Kamer vorige week weten dat hij het uitzetbeleid voor de drie landen niet aanpast. Het negatieve reisadvies slaat ook niet op het risico op ebolabesmetting, maar op de toegenomen sociale onrust, binnenlandse reisbeperkingen, gesloten grensovergangen, geannuleerde vluchten en mogelijk geen of een zeer beperkte toegang tot medische zorg.

Volgens een asieladvocaat in het programma De Ochtend gaat het maar om een hele kleine groep asielzoekers van hoogstens enkele tientallen die terug moet naar de drie landen in West-Afrika.

Fred Teeven. © ANP

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie