Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Stembureau in kerk schrikt niet af'

home

PERDIEP RAMESAR

CDA Den Haag: Cijfers bewijzen ongelijk burgemeester Van Aartsen

Het besluit van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) afgelopen zomer om - op twee na - alle stembureaus in kerken te sluiten, raakt kant noch wal. Er is namelijk geen bewijs dat er een psychologische drempel is om in een kerk te stemmen tijdens verkiezingen.

Kerken in Den Haag doen het als stembureau niet slechter dan andere stemlokalen in de wijken. Daarmee wordt de bewering weerlegd dat mensen minder of zelfs liever helemaal niet in de kerk willen stemmen. Daarom moet het besluit van het stadsbestuur worden teruggedraaid en moeten de kerken gewoon weer hun stemlokalen kunnen inrichten.

Dat is de conclusie van het CDA in Den Haag dat de opkomstcijfers in kerken heeft vergeleken met alle andere stembureaus in de stad, stadsdelen en wijken tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, Provinciale Statenverkiezingen en Tweede Kamerverkiezingen. Alle 23 kerken met in totaal 26 stemlokalen tijdens de afgelopen vier verkiezingen zijn in het onderzoek meegenomen. Vandaag stuurt het CDA het rapport naar de gemeenteraad. Die evalueert woensdag de laatste verkiezingen.

Negen kerken scoren zelfs bovengemiddeld vergeleken met andere stembureaus. In die kerken kwamen meer stemmers dan in andere stemlokalen. Negen andere kerken scoren vergelijkbaar met de andere bureaus in de wijk, waaronder het religieus ontmoetingscentrum Paardenberg; één van de twee overgebleven kerkstemlokalen.

Bij acht kerken valt de opkomst minder goed uit. In deze categorie hoort onder meer De Goede Herder Kapel; de andere kerk waar tijdens de afgelopen Kamerverkiezingen wél mocht worden gestemd. Maar dat godshuis staat in de Heesterbuurt, waar de opkomst in zijn geheel onder de maat bleek. Enkele andere 'slecht scorende' kerken hadden ook last van dit fenomeen. Bij andere kerken die het qua opkomst niet zo goed deden, stond in de nabije omgeving een populairdere stemlocatie, zoals het stadhuis, de Bijenkorf en de bekende boekhandel Paagman.

Al met al concludeert CDA-fractievoorzitter Gert-Jan Bakker: "Veel stembureaus in kerken scoren gewoon goed in vergelijking met de opkomstpercentages in de wijken en een aantal van de stembureaus scoren zelfs boven het gemiddelde van de wijk en de stad. We kunnen op basis van de feiten stellen dat er een onjuist besluit is genomen en dat stemmen in kerken weer mogelijk moet worden."

De burgemeester zei bij het besluit vlak voor de laatste parlementsverkiezingen dat kiezers minder snel een kerk binnenstappen om hun stem uit te brengen. Het besluit hield de gemoederen onder christenen en niet-christenen behoorlijk bezig. Ook binnen het Haagse college bleken de meningen te verschillen. Het besluit zou een eenmansactie van de burgemeester zijn geweest, werd op het stadhuis gezegd.

Opkomst soms zelfs hoger

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie