Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Stemadvies Turkse regering' kwam uit Utrecht

Home

Novum

(Laatste nieuws) De vermeende oproep van de Turkse regering aan Nederlandse Turken om bij de afgelopen verkiezingen op D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya te stemmen, komt uit Utrecht. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) de Tweede Kamer.

De verzendgegevens van de mail doen vermoeden dat de e-mail via het Turkse ministerie en een Amerikaans internetforum is verspreid, schrijft Bot. Het taalgebruik uit de mail bevat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken echter 'verschillende aanwijzingen' dat de tekst is geschreven door een 'in Nederland woonachtige Turk met goede kennis van de situatie in Nederland, en specifiek van de lokale situatie in Utrecht'.

De Turkse regering ontkent iedere betrokkenheid bij de affaire. Bot schrijft dat hij 'geen reden' heeft om hier aan te twijfelen. Toch heeft hij de Turkse regering gevraagd een nader onderzoek in te stellen naar de herkomst en verspreiding van de e-mail. Wanneer dit is voltooid, kijkt Bot of nadere stappen moeten worden genomen.

Koser Kaya dankt haar Kamerzetel aan het grote aantal voorkeurstemmen dat zij kreeg uit de Turkse gemeenschap. Zij bleef hierdoor in de Kamer ten koste van partijgenoot Bert Bakker die hoger op de lijst stond. Aanleiding was haar standpunt over de Armeense genocide. Koser Kaya wilde hierover geen uitspraken doen, in tegenstelling tot andere partijen.

Deel dit artikel