Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Söder en Wilders zijn profiteurs van de crisis'

Home

Markus Söder graait in een bak met nieuwe euromunten, in een munthuis in Beieren. © EPA

Welke Europese politicus brengt de euro het meest in gevaar? Het Duitse weekblad Der Spiegel zocht het antwoord en selecteerde tien politici. 'Profiteurs van de crisis', noemt Der Spiegel ze.

De Duitser Markus Söder is de 'winnaar'. De CSU-politicus is minister van financiën van de Duitse deelstaat Beieren. Hij pleit al tijden voor een Grieks vertrek uit de eurozone. Vorige week wekte hij opnieuw de irritatie van de Duitse regering toen hij in een interview zei dat "Europa nu zijn tanden moet laten zien. Duitsland kan niet langer de betaalmeester zijn van de Grieken."

Alexis Tsipras
Griekse politici buiten hun eigen positie uit door de rest van Europa zwart te maken, stelt Der Spiegel. Daarom staat de 37-jarige oppositieleider Alexis Tsipras op plaats 2. Tsipras laakte de trojka (IMF, EU en ECB) en wil alle onderhandelingen over de Griekse schuldenlast opschorten omdat de trojka onmogelijke bezuinigingseisen stelt. Ook wekt het geen sympathie in Duitsland dat Tsipras het privatiseren van staatsbedrijven - een maatregel van de nieuwe Griekse regering - afdoet als crimineel. In Duitsland is Tsipras al omschreven als de gevaarlijkste man van Europa.

De kwajongens uit het Noorden
Andere politici die een gevaar vormen voor het Europese project zijn onder meer Marine Le Pen van het Franse extreem-rechtse Front National, Geert Wilders en Silvio Berlusconi. Ook minder bekende Europeanen staan op de lijst, zoals Timo Soini, de leider van de anti-EU-partij Echte Finnen. Als het aan hem ligt gaat er geen cent meer richting Griekenland. Tijdens de Finse verkiezingscampagne zei Soini: "Wij zullen voor Brussel de kwajongens uit het Noorden zijn."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie