Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Sociaal ondernemerschap schept banen Wajongers’

Home

Wilma van Meteren

amsterdam – - „Het sociaal ondernemen zit nog niet tussen onze oren”, verklaart CDA-Kamerlid Mirjam Sterk als ze Nederland vergelijkt met Groot-Brittannië.

We hebben toch de sociale werkvoorziening?

„Het CDA wil dat meer mensen met een arbeidshandicap in een gewone werkomgeving terecht kunnen. Het kabinet werkt aan nieuwe regelingen. Er komen maar weinigen vanuit de sociale werkvoorziening aan een reguliere baan en er zijn wachtlijsten. Niet iedereen die er nu zit heeft een beschermde werkomgeving nodig, ze zijn er cognitief te goed voor. Maar de meesten kunnen niet zonder begeleiding. Sociale ondernemingen zouden dat kunnen bieden.

„We vragen minister Kamp (sociale zaken) onderzoek te doen naar de Britse succesformule en wat we daarvan kunnen opsteken.

„Nederland staat voor de enorme klus om jonggehandicapten en mensen die tot nu toe terecht konden in de sociale werkvoorziening aan een gewone baan te helpen.”

Willen werkgevers dat wel?

„De eerste ervaringen met de nieuwe Wajong-wet leren dat zij best bereid zijn om jonggehandicapten aan werk te helpen. Maar wat sociaal ondernemerschap betreft is nog veel vooruitgang te boeken, laat ook TNO-onderzoek zien. De overheid kan daarbij helpen. Het besef bij werkgevers moet nog groeien. Ze denken aan bureaucratie en financiële drempels en hebben soms vooroordelen.

„Er is een gebrek aan kennis tegen welke knelpunten sociale ondernemers aanlopen en waar zij behoefte aan hebben. Sociaal ondernemen is ook breed. Het kan gaan om reguliere bedrijven die een paar mensen met een beperking in dienst hebben of sociale ondernemingen die zich daar helemaal op richten, zoals de Van Harte-resto’s.”

Moeten we niet via een quotaregeling werkgevers dwingen om mensen met een handicap in dienst te nemen?

„Daar ben ik op tegen. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper, daar ligt de kans. Het is beter bedrijven positief te stimuleren bijvoorbeeld door bij aanbestedingen van werk voorwaarden te stellen of sociale ondernemingen voorrang te geven. Gemeenten werken al met het systeem van social return. In de Kamer is een motie aangenomen om dat ook bij het Rijk toe te passen. Er lopen proeven, maar we kennen nog niet de resultaten daarvan.”

Is er geld voor een garantieregeling voor sociale ondernemingen?

„Ik ken uit mijn omgeving een voorbeeld waarbij de begeleiding van werkloze jongeren die in een bedrijf aan de slag zijn de gemeente nauwelijks iets kost. We moeten zoeken naar slimme oplossingen.”

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie