Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Simonis wilde het niet weten'

Home

ANP

AMSTERDAM (ANP) - ,,De uitdrukking 'wir haben es nicht gewusst' staat vandaag de dag voor huichelarij. Het zijn gevleugelde woorden van iemand die liegt.'' Dat zegt hoogleraar en directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis woensdag in reactie op de uitspraak van kardinaal Simonis dinsdagavond.

Simonis bedoelde dinsdag in Pauw & Witteman met de beladen woorden dat de bisschoppen niet van het misbruik binnen katholieke instellingen wisten.

,,Simonis zegt het heel bewust. En dus is hij zich ook bewust van de gevoeligheid van de uitdrukking die op de Holocaust in de Tweede Oorlog slaat. Waarschijnlijk is hij zich er minder bewust van dat de uitdrukking nu precies het tegenovergestelde betekent van de oorspronkelijke betekenis.''

Schertsend

Volgens Nijhuis wordt in Duitsland 'het niet geweten hebben' gekoppeld aan een 'actief niet willen weten'. Dat lijkt ook voor de kardinaal op te gaan. ,,Want hij zegt wel dat hij in zijn tijd als bisschop minder dan tien gevallen van misbruik heeft meegemaakt. Dus hij wist het wel en had hij op zijn minst actief kunnen onderzoeken of het louter om incidenten ging of een algemener patroon.''

,,De term wordt nu louter nog schertsend gebruikt voor iets wat iemand heus wel weet maar dat niet wil weten.''

Deel dit artikel