Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Shell mag zich geen koninklijke meer noemen'

Home

VAN ONZE OPINIEREDACTIE

Shell mag het predicaat 'koninklijk' niet meer dragen, vindt de Groninger Bodem Beweging. De beweging vraagt koning Willem-Alexander vandaag in een open brief in deze krant Shell deze eretitel te ontnemen.

Gezien de betrokkenheid van Shell bij de gaswinning in Groningen verdient het bedrijf de titel niet meer, meent woordvoerder Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging. Shell is voor de helft eigenaar van de NAM, die gas wint in Groningen, en voor een kwart van GasTerra, die het gas verhandelt.

Een onderneming die zich koninklijk mag noemen, krijgt om de 25 jaar te horen of ze dit mag blijven doen. De titel kan ontnomen worden als de reputatie beschadigd is. Volgens de Groninger Bodem Beweging is dat nu het geval.

De protestbeweging meent te weten dat koning Willem-Alexander dit jaar een besluit over verlenging moet nemen. Een woordvoerder van Shell laat echter weten dat de onderneming in 2011 weer voor 25 jaar toestemming heeft gekregen om zich koninklijk te noemen. Shell komt voort uit Koninklijke Olie, opgericht in 1890.

Opinie 27

Open brief van de Groninger Bodem Beweging

Deel dit artikel